Svet
27 ogledov

Nemčija naj bi z grško krizo zaslužila

merkel, cipras Profimedias
Inštitut za ekonomska raziskovanja iz Leipziga ugotavlja, da je Nemčija zaradi grške krize profitirala, četudi bi jim odpisala vse dolgove.

"Četudi Grčija ne vrne niti centa, je Nemčija od grške finančne krize profitirala," ocenjuje nemška neprofitna organizacija Inštitut za ekonomska raziskovanja iz Leibnitza.

Inštitut ocenjuje, da je Nemčija, ki od Grčije zahteva stroge varčevalne ukrepe, zaradi grške krize prihranila 100 milijard evrov. Za razliko od drugih članic na območju evra namreč velja za varno državo, zaradi česar plačuje rekordno nizke obresti.  

Nizke obrestne mere

V času finančnih kriz vlagatelji iščejo varnejše naložbe za svoja finančna sredstva. "Vsakič, ko so bili finančni trgi soočeni z negativnimi novicami glede Grčije, so zahtevane obresti na nemške dolžniške papirje upadle, ob pozitivnih novicah pa so zrasle," ugotavljajo v študiji.

Na račun grške krize in nižjih obrestnih mer so se po oceni inštituta okoristile tudi nekatere druge države, med njimi ZDA, Francija in Nizozemska, vendar nobena ne tako kot Nemčija.

Grčija naj bi s pogajalci dosegla dogovor

Tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na vire blizu grške vlade, medtem poročajo, da je Grčija danes zjutraj z mednarodnimi posojilodajalci dosegla dogovor o tretejem programu pomoči. Paket je težek 86 milijard evrov, posojilodajalci pa ga pogojujejo z reformnimi ukrepi.

Podrobnosti dogovora še niso znane, že ponoči pa so pogajalci dosegli dogovor o proračunskih ciljih do leta 2018. Tekom dneva naj bi dorekli podrobnosti, nato pa morajo dogovor potrdititi še finančni minsitri območja evra ter grški parlament.

Ministrom nižje plače

Paket je težek 86 milijard evrov, posojilodajalci pa ga pogojujejo z reformnimi ukrepi. Grški premier Aleksis Cipras je minuli teden napovedal ukinitev posebne davčne olajšave za poslance in 15-odstotno znižanje plač ministrov.

Po oceni Ciprasa gre tudi za simboličen ukrep, saj velja v Grčiji 25-odstotna davčna olajšava na poslanske plače, medtem ko plačila za sodelovanje v parlamentarnih telesih doslej sploh niso bila obdavčena.

Rok za vrnitev dolga se bliža

Grčija mora do 20. avgusta Evropski centralni banki (ECB) poplačati 3,4 milijarde evrov, zato so v Atenah prizadevajo, da bi čimprej sklenili dogovor o pomoči, brez katere Grčija ne bo mogla poplačati dolgov.

Komentarjev 2
  • samo.jst 07:42 12.avgust 2015.

    Ti Grki so res mutibariči... imajo 80% ljudi zaposlenih v javni upravi in vsi so deležni nekih olajšav in dodatkov. Preostalih 20% zaposlenih pa živi od sivega oz. črnega trga... Ja kako naj država NE bankrotira?? OXI, bankrot in lekacija, ...prikaži več da nihče jim ne posodi niti centa! Kdor jim posodi naj bo iz lastnega žepa in na lastne riziko! Ko se bo opekel, bo šel dol z njimi! A je res tako težko!?

  • wester62 09:46 11.avgust 2015.

    normalno da bodo imeli plus,če pa izkoriščajo celo Evropo in jim kar jemljejo vse,tudi dostojanstvo.kar hitler ni uspel ,je uspela Merklova. pokorila je celo Evropo brez enega metka. ma so butasti vsi ti ljudje v evropi ko to dovoljujejo. izgleda ...prikaži več da vsi drugi razen nemčije in še kakega bodo klošarji nemške Evrope. evropa je eno veliko sranje in zločin nad narodi.