Slovenija
32 ogledov

Guardian: Slovenija se ponuja kot posrednik med Rusijo in ZDA

Miro Cerar EPA
Medtem, ko se Melania Trump, bodoča prva dama Združenih držav Amerike, pripravlja na vselitev v Belo hišo, se njena domovina ponuja kot mediator med njenim možem in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ko bo Donald Trump prisegel kot predsednik, seveda.

Premier Miro Cerar je v intervjuju za Associated Press dejal, da bi lahko bila mala alpska država, kjer se je rodila in odrasla soproga bodočega ameriškega predsednika, most med super silama, ki sta že nekaj časa glede mnogih stvari na različnih bregovih.

Čeprav je Slovenija članica Evropske unije in se mora zato tudi sama držati sankcij zoper Kremelj zaradi vloge Rusije v Ukrajini, piše Guardian, je ta država vedno gojila dobre odnose z Rusijo in dodaja, da je Putin Slovenijo obiskal že dvakrat.

Melania Trump, Donald Trump | Avtor: Profimedias Profimedias
"Če bosta ZDA in Rusija nakazali, da ju to zanima, bi bila Slovenija lahko most med obema supersilama. V preteklosti smo že dokazali, da lahko organiziramo takšna srečanja," je povedal Cerar.

Junija 2001 se je Vladimir Putin na Brdu pri Kranju srečal nekdanji ameriški predsednik George W. Bush, kjer sta razpravljala o ameriških načrtih za postavitev protiraketnega ščita, ki mu je uradna Moskva ostro nasprotovala.

vladimir putin | Avtor: EPA EPA
Cerar je v pogovoru omenil tudi, da ga je bodoča prva dama poklicala prejšnji teden. "Zelo je bila prijazna," je dejal Cerar in dodal: "Pogovarjala sva se v slovenščini in čestital sem ji za velik soprogov uspeh."

"Na telefon mi je dala tudi bodočega predsednika, Donalda Trumpa, ki veliko ve o Sloveniji. Dejal sem mu, da je dobrodošel, da si državo pobližje ogleda. Upam, da se bova tu ali v ZDA kmalu srečala," je še povedal Cerar.

Morebitne vloge posrednika sta se politika dotaknila zelo na hitro, uradnega stališča glede tega ni bilo, je poudaril slovenski premier.

"Zelo resno smo pripravljeni izkoristiti priložnost, da bi igrali vlogo posrednika, a pobuda mora priti s strani Trumpa oziroma Putina," je sklenil Cerar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • miki1234 08:05 29.november 2016.

    naši politiki še težav v lastni državi ne znajo odpravit, pa se spravljajo pametovat na internacionalni ravni.... noro

  • Žurnalček 07:41 29.november 2016.

    Duhovit si ko lanski sneg !

  • Fulmmer 20:28 28.november 2016.

    In glavni posrednik/pogajalec bo Miloyka Kolar Celarc