Slovenija
48 ogledov

Hackathon v Ljubljani: Hekerji vštric s finančniki namesto s poleni pod noge

Hackathon Halcom
Pri hekerjih je običajno navada, da se z bančniki ne razumejo najbolje. Še več, po navadi finančnikom z vdori v njihove sisteme povzročajo veliko sivih las. Tokrat so sredi Ljubljane prvič pri nas združili moči na 24-urnem Hackatlonu.

Podjetje Halcom, ki je pred kratkim predstavilo inovativen način plačevanja računov in položnic z mobilnimi telefoni, se je po ideje za nadgradnjo svoje aplikacije zateklo k mladim programerjem.

Več kot 60 mladeničev – mladenke so bile bolj redke – je 24 ur praktično brez predaha na Hackathonu v življenje spravljalo svoje ideje za nadgradnjo aplikacije Hal mBills.

"Rezultati so daleč nad mojimi pričakovanji, res so fantastični, ideje pa zelo različne. Da bi vse to sami uresničili v našem podjetju je praktično nemogoče," je povedal Matjaž Čadež, prvi mož Halcoma.  

Zmagovalci predstavili plačevanje z zvočno frekvenco

Zmagala je ekipa, ki je sistem plačevanja računov nadgradila z zvočnimi frekvencami. S tem smo izločili možnost napake zaradi človeškega faktorja in odpravili vrsto nepotrebnih klikov, so nam povedali fantje iz ekipe.

"Proces za plačilo računa z zdajšnjo tehnologijo poteka tako, da ti sistem ponudi geslo, ki ga daš natakarju, ta jo vpiše v svojo napravo. Nato dobiš na tvoj telefon še eno obvestilo, ki ga je treba še enkrat potrditi. Veliko je torej klikanja. Mi smo klike želeli odpraviti. Sprogramirali smo sistem, kjer trgovec za svojo storitev izstavi račun, tako da prek svojega telefona z aplikacijo odda zvočni signal, moja naprava pa ga zazna in jaz račun potrdim," pojasnjuje Filip Kralj iz zmagovalne ekipe programerjev.

"Sistem uporablja le mikrofon in zvočnik, ki sta v vsakem mobilnem telefonu. Zadeva zdaj deluje na zvočnih frekvencah, lahko bi uporabili tudi take, ki jih človeško uho ne zazna. Vsaka ta koda je unikatna, sistem vedno pošlje novo. Tudi če bi jo torej nekdo posnel, jo kasneje ne more uporabljati," dodaja njegov kolega Uroš Zupan.

Tako kot žirijo, ki je izbirala zmagovalca tekmovanja, je zmagovalna ideja navdušila tudi Čadeža:  "Njihova rešitev, gre za nadomestilo tehnologije NFC z zvokom, je fenomenalna. Sistem NFC je namreč zelo drag za trgovce. Fantje so dokazali, da lahko njegovo uporabo praktično eliminiraš, zato se možnost uporabe izjemno poveča. Zadeva je povsem kompatibilna s sistemom plačevanja računov, ki smo ga razvili mi."

Hackathon | Avtor: Halcom Halcom

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.