Šport
16 ogledov

Hamilton vse bolj beži Rosbergu

Lewis Hamilton EPA
Vodilni v skupnem seštevku svetovnega prvenstva formule 1 Lewis Hamilton je po 11. postaji sezone še povečal naskok pred tekmeci.

Britanec Lewis Hamilton je dobil dirko v belgijskem Spa Francorchampsu, moštveni uspeh Mercedesa pa je dopolnil Nemec Nico Rosberg. Tretji je bil presenetljii Francoz Romain Grosjean (Lotus). Za Hamiltona je uspeh v Belgiji šesta zmaga v sezoni in skupno 39. v karieri, zdaj pa ima že 227 točk v skupnem seštevku. Rosberg je drugi s 199 točkami.

Dirka se je slabo končala za Sebastiana Vettla; Nemec je na dvojnem jubilejnem nastopu, svojem 150. v formuli 1 in 900. za Ferrari, še do kroga pred koncem vozil na tretjem mestu, nato pa je v zavoju Eau Rouge razneslo zadnjo desno pnevmatiko na njegovem dirkalniku, kar ga je potisnilo na 12. mesto. Pravzaprav pri Ferrariju ni šlo toliko za smolo, pač pa za tveganje, ki se ni izplačalo. Ker je bil v kvalifikacijah le deveti, po premikuGrosjeana za pet mest po menjavi menjalnika pa je začel kot osmi, se je Vettel v dogovoru z moštvom odločil le za en postanek. Stvar je delovala do 42. kroga. Vettel se je prebil na tretje mesto, za nepremagljivima Mercedesoma, in videti je bilo, da bo pobral precej točk in še prišel na stopničke. Vse dokler ni predzadnjič na dirki zapeljal v Eau Rouge. Zloglasni zavoj, eden najtežjih v formuli 1, je pobral davek in obrabljeno zadnjo desno pnevmatiko je razneslo. Pri ekipi iz Maranella so se tako morali zadovoljiti zgolj s sedmim mestom Kimija Räikkönena.

Medtem ko so bili rdeči slabe volje, pa je bilo drugačno razpoloženje pri srebrnih. Tudi pri njih ni šlo vse povsem po načrtih, a to velja predvsem za Rosberga, ki si je sam otežil dirko, ker je zelo slabo startal in se je nato moral prebijati nazaj na mesta, ki jih je vajen v tej sezoni.

Hamilton ni imel takšnih težav. S prvega startnega položaja je zanesljivo pobegnil tekmecem, tako da je potem praktično vodil od starta do cilja. Dirkači so sicer prvič morali na startu pokazati več svojega znanja, saj je krovna zveza Fia v prizadevanjih pri omejevanju tehničnih pomagal v Belgiji prvič prepovedala pomoč moštev na daljavo pri upravljanju sklopke ob startu.

"Še en odličen konec tedna. Moštvo je opravilo odlično delo, avtomobil je bil preprosto fantastičen vse te dni," je bil upravičeno dobre volje Hamilton. "Lewis je delo opravil odlično. Jaz sem se trudil, a ni bilo dovolj, zaslužil si je zmago," pa je dejal Rosberg in priznal, da z mislimi ni le pri dirkanju, ampak tudi pri družini, saj z ženo pričakujeta prvega otroka.

Na tretje mesto se je uvrstil voznik Lotusa Grosjean (prve stopničke v sezoni), ki je bil sicer v kvalifikacijah četrti, pa zaradi menjave menjalnika izgubil pet mest, na dirki pa se je spet prebil na stopničke, ki jih je z nekaj sreče sicer "podedoval" po Vettlu in se desetič v karieri povzpel na zmagovalni oder.

"Lahko rečem, da je kakovost pnevmatik katastrofalna. Seveda sem vedel, da se bodo obrabljale, toda kaj takšnega je nesprejemljivo," pa je jezo na proizvajalca pnevmatik Pirelli stresal Vettel.

Izidi (44 krogov, 308,052 km):

1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)         1:23:40,387 (povp. hitrost: 215,874 km/h)
2. Nico Rosberg (Nem/Mercedes)                + 2,058
3. Romain Grosjean (Fra/Lotus)                    37,988
4. Danil Kvjat (Rus/Red Bull)                         45,692
5. Sergio Perez (Meh/Force India)                 53,997
6. Felipe Massa (Bra/Williams)                     55,283
7. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                      55,703
8. Max Verstappen (Niz/Toro Rosso)              56,076
9. Valtteri Bottas (Fin/Williams)                  1:01,040
10. Marcus Ericsson (Šve/Sauber)              1:31,234 

SP skupno (11): - dirkači:
1. Lewis Hamilton                 227
2. Nico Rosberg                   199
3. Sebastian Vettel               160
4. Kimi Räikkönen                  82
5. Felipe Massa                     82
6. Valtteri Bottas                    79
7. Danil Kvjat                         57
8. Daniel Ricciardo                 51
9. Romain Grosjean                38
10. Max Verstappen                26 

- konstruktorji:
1. Mercedes                         426
2. Ferrari                              242
3. Williams                           161
4. Red Bull                           108
5. Lotus                                 50
6. Force India                         49
7. Toro Rosso                         35
8. Sauber                               23
9. McLaren Honda                  17

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.