Slovenija
50 ogledov

Koalicija: Kolar Celarčeva za takšen sporazum s Fidesom ni dobila mandata koalicije

Matjaž Han Anže Petkovšek
Sporazum, kot naj bi ga vladna stran sklenila z zdravniškim sindikatom Fides, ni bil v dogovoru s koalicijo, pravijo vodje koalicijskih poslanskih skupin SD in SMC. Z ministrstva odgovarjajo, da dogovor s Fidesom v nobeni točki ne posega v enotni plačni sistem javnega sektorja.

Zdravniški sindikat Fides je s Kolar Celarčevo sinoči sklenil dogovor in ponoči zamrznil stavko. Pred tem je ministrica osnutek sporazuma s Fidesom predstavila koaliciji. Kot pravi Han pa Celarčeva naj ne bi dobila takšnega mandata koalicijskih partnerjev za tak dogovor.

Proti ministrici tudi v njenih vrstah

Da ministrica ni imela mandata koalicije, da s sporazumom poseže v sistem plač javnih uslužbencev, je potrdila tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer.

Tak dogovor bi lahko  vplival na pogajanja s sindikati javnega sektorja, ki se nadaljujejo danes. "Takega papirja v normalni državi - kljub temu, da govorimo o zdravnikih in bolnikih, ne moreš podpisati," je oster Han. Kritičen je zlasti do zaveze glede spremembe plačnega sistema. "Kakršnega imamo, ga imamo. Ko bo začel eden iz njega skakati, ga je konec."

"Lepo, da bi Han vedel, o čem govori", pa pravi ministrica Milojka Kolar Celarc. "Sporazum, ki smo ga sklenili s Fidesom, v ničemer ne posega v enotni plačni sistem," je poudarila ob robu evropske konference o alkoholni politiki, ki ga v Ljubljani gosti ministrstvo za zdravje.

Priznali standarde in normative in nagrajevanje zdravnikov

Konrad Kuštrin | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Ministrstvo za zdravje je popoldne v izjavi za javnost pojasnilo vsebino parafiranega sporazuma. Fides in ministrica so se tako dogovorili, da se v zdravstveni sistem uvedejo standardi in normativi zdravniškega dela na način, da jih bo moral pripraviti vsak zdravstveni zavod in pri tem upoštevati standarde in normative, ki so in še bodo sprejeti za posamezne zdravniške specialnosti na ravni države.
"Uvedba standardov in normativov dela zdravnikov bo poleg ustrezne organizacije dela zdravnikov omogočila tudi možnost ustreznega kadrovskega načrtovanja in ciljno vodenje zaposlovanja zdravnikov. Ker zdravnikov ta hip ni, jih bomo v sistem postopno vključevali, da bomo pri številu zdravnikov dosegli povprečje EU. Postopno zaposlovanje novih specialistov bo mogoče, saj jih bo izobraževanje do leta 2023 končalo 1831," pojasnjujejo na ministrstvu.

Čakalne vrste bodo skrajševali z nadurami

Glede na to, da imamo premalo zdravnikov za izvajanje vseh zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo naši državljani, se delodajalce zavezuje, da bodo upoštevaje normative dela zdravnikov zaposlovali zdravnike po zaključenem specialističnem izpitu. Do ustrezne kadrovske popolnitve pa bodo zaposleni zdravniki, z namenom skrajševanja čakalnih dob, opravljali svoje delo preko dogovorjenih normativov dela in tudi v dodatnem ordinacijskem času.

Za fleksibilno nagrajevanje med 36 in 40 milijonov evrov

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Z namenom skrajševanja čakalnih dob, večje kakovosti in zagotavljanja več časa za obravnavo pacientov, je dogovorjena tudi uvedba posebnega projekta fleksibilnega nagrajevanja. Po ocenah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije bi za izvedbo posebnega projekta fleksibilnega nagrajevanja potrebovali letno največ med 36 in 40 mio evrov.

Zaradi pomanjkanja zdravnikov bo Ministrstvo za zdravje predlagalo spremembo ureditve, na podlagi katere bi lahko specializanti družinske medicine po dve-letnem programu specializacije opredeljevali prebivalce.

Odprava omejitve 57 plačnega razreda

"V zvezi z zahtevo, da se omogoči zdravnikom napredovanje preko sedaj veljavne omejitve napredovanja do največ 57. plačnega razreda, je bilo dogovorjeno, da bo Vlada RS predlog sprememb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bo odpravila omejitev 57. plačnega razreda, ki ga javni uslužbenci v javnem sektorju lahko dosežejo z napredovanjem, najkasneje do 1. 12. 2016 predložila v usklajevanje reprezentativnim sindikatom javnega sektorja in ga po usklajevanju z izjavo o stopnji usklajenosti takoj posredovala v nadaljnji postopek v Državni zbor RS."

Gantar: Koalicija je bila jasna, da se v plačne razrede ne posega

slovenija 25.11.13, Tomaz Gantar, odstopna izjava, odstop ministra za zdravje, M | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tudi podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar ocenjuje, da izjave Fidesa in ministrice izpadejo nekoliko nejasno. Na koaliciji je bilo po njegovih navedbah namreč jasno rečeno, da v tem trenutku ne bo posega v plačne razrede, da pa je to vprašanje, ki se lahko odpre na pogajanjih z vsemi sindikati javnega sektorja prihodnje leto.

Ali je ministrica presegla pooblastila, Gantar težko oceni. So pa v koaliciji po njegovih besedah enotni, da je za takšne spremembe v plačnem sistemu v resnici potreben konsenz in premislek ter da se jih ne sme delati v naglici ali pod pritiskom stavke, je dodal.

Cerar naj razmisli o položaju ministrice

Če je ministrica presegla pooblastila, bo po njegovih besedah moral o njenem položaju razmisliti premier sam. "Lahko pa predstavlja težavo, če je v resnici šlo za obljubo, ki ni imela podpore," je pojasnil Gantar.

Fides grozil z zaostritvijo stavke

Če dogovora ne bi dosegli, bi Fides danes zaostril izvajanje stavke. Že mehki način izvajanja stavke v obliki 40-urnega delovnega tednika je v preteklih dveh tednih v bolnišnicah povzročil nemalo težav, predvsem so odpadale nenujne operacije, pa tudi nekateri pregledi. Ponekod so zdravniki kljub stavki morali delati nadure, da so po bolnišnicah lahko zagotavljali neprekinjeno zdravstveno varstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 16:04 23.november 2016.

    Tudi ranocelnike streljajo,mar ne?

  • Marjan Valič 13:35 23.november 2016.

    najbol pokvarjena vlada do sedaj če spravijo zdravniki žensko na oni svet nobeden nebo odgovarjal to se vidi ne da nismo uredni vlade ampak tudi države ne ki samo mislijo nase in si spunavajo dauke

  • Ferluci 09:15 23.november 2016.

    Tudi Oča Petelin Cmeravi že globoko razmišlja o ponovnem skoku na kokoško, čeprav se jima skupno gnezdo sesuva.