Šport
31 ogledov

Hansen novi predsednik, Benčina v vodstvu zveze

Gregor Benčina Anže Petkovšek
Norvežan Svein Arne Hansen je novi predsednik Evropske atletske zveze (EA), predsednik Atletske zveze Slovenije Gregor Benčina pa je bil na volilnem kongresu na Brdu pri Kranju izvoljen v vodstvo zveze.

Hansen je s tem nasledil dosedanjega predsednika Švicarja Hansjörga Wirza, ki se je po 16 letih poslovil od vodenja zveze. Francoz Jean Gracia je prejel 19 glasov, tretji kandidat za predsednika Finec Antti Pihlakoski pa pet glasov.

Podpredsedniki so postali Bolgar Dobromir Karamarinov (37), Nemec Frank Hansel (33) in Gracia (32). Poleg Benčine so bili v svet, ki je najvišji organ EAA med dvema kongresoma, izvoljeni še Pihlakoski (44), Portugalec Jorge Salcedo (43), Čeh Libomir Varhanik (43), Grk Panagiotis Dimakos (40), Španec Jose Luis De Carlos (38), Madžar Marton Gyulai (37), Nizozemka Sylvia Barlag (36), Šved Toralf Nilsson (34), Italijan Alfio Giomi (32), Romunka Gabriela Szabo (32), Estonec Erich Teigamagi (32) in Turk Munir Yaras Salih (32).

"Volitve so bile kot vedno vznemirljive. Med vsemi, ki so danes kandidirali, sem bil najbolj miren. Imel sem veliko zaupanje vase in v svojo kandidaturo, saj me večina atletske Evrope pozna. Čez tri ure bomo sicer že začeli z delom, vendar bom kaj več o tem, kaj bodo prednostne naloge, lahko dejal v nedeljo. Čakajo nas namreč pogovori, najprej s podpredsedniki, pa tudi s preostalimi člani novega sveta. Sam namreč vedno gradim na ekipi, tako je bilo pri vodenju mitinga v Oslu kot tudi norveške zveze," je po izvolitvi povedal Hansen.

Dolga leta je vodil atletski miting v Oslu, ki je eden največjih na svetu. "Smo zelo ponosni na naš miting, ki je eden najpomembnejših. Gotovo bomo dobre prakse iz tega tekmovanja prenesli tudi na vodenje EA. Avgusta bodo še volitve za predsednika Mednarodne atletske zveze (Iaaf), kjer bosta kandidirala Britanec Sebastian Coe in Ukrajinec Sergej Bubka. Sam se ne bi želel opredeljevati, ker se morajo o tem odločiti nacionalne zveze," je pojasnil Hansen.

Benčina: Prepričan sem, da delamo dobro

Dvainštiridesetletni Benčina, predsednik uprave in večinski lastnik Jelovice, je bil za predsednika AZS izvoljen januarja 2013, konec lanskega leta pa je bil izvoljen tudi za člana izvršnega odbora (IO) Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). "Ko sem pred dvema letoma nastopil mandat predsednika AZS, si nisem predstavljal, da bomo pripravili toliko pomembnih in uspešnih dogodkov, izvedli nekaj tekmovanj in pripravili volilni kongres EA. Niti ne tega, da bomo gostili toliko pomembnih svetovnih atletskih voditeljev. Danes je na Brdu namreč prisoten celoten vrh na čelu s predsednikom Iaafa Laminom Diackom in tremi podpredsedniki. Prepričan sem, da delamo dobro in da nas svet jemlje z veliko resnostjo in spoštovanjem, kar kaže tudi današnji izid volitev," je povedal Benčina.

Kongres zaprt za javnost

Kongres je bil, zelo nenavadno, zaprt za javnost, kar so v vodstvu EA pojasnili zgolj s tem, da je vedno tako. "Današnje volitve so potekale izjemno hitro, saj so bili predsednik, podpredsedniki in člani sveta izvoljeni v prvih krogih. Vsi člani sveta smo dobili prek 30 glasov. Na srečo smo bili tudi Slovenci uspešni in se po štirih letih spet vračamo v vodstvo EA, kjer je že bil Janez Aljančič. Med tremi kandidati za predsednika je zmagal Hansen, ki ima ob sebi odlično ekipo. Evropska atletika se nahaja pred novim obdobjem rasti. To je povezano tudi z novim vodstvom Iaafa, ki bo izbrano avgusta. Oba kandidata za predsednika prihajata iz Evrope in mislim, da bo sodelovanje veliko boljše, da bodo programi usklajeni in da se obeta razcvet evropske in svetovne atletike," je ocenil Benčina.

Gregor Benčina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Tudi pred slovensko atletiko so novi izzivi. Zavedamo se, da velikih izidov ne moremo dosegati brez ustrezne infrastrukture. Tako sedaj poteka delo za pokritje dvorane v Novem mestu, prve atletske za dvoranske zimske treninge in tekmovanja pri nas. Želimo si tudi obnovo centralnega atletskega stadiona v Ljubljani. Ob tokratnih obiskih iz tujine in kongresu so nas sprejeli vsi najvišji slovenski politični predstavniki in zato se lahko v resnici nadejamo, da bodo naši pomembni atletski projekti tudi izvedeni," je končal Benčina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.