Slovenija
26 ogledov

Haradinaj dobil potni list in zamudil letalo

 Ramuš Haradinaj EPA
Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so nekdanjemu kosovskemu predsedniku vlade Ramushu Haradinaju vrnili potni list in da zato lahko zapusti našo državo.

Bivšega kosovskega premierja in predsednika Zveze za prihodnost Kosova Ramusha Haradinaja so policisti prijeli minulo sredo na podlagi srbske mednarodne tiralice iz leta 2004. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom so Haradinaja sicer izpustili, a ni smel zapustiti države, saj so mu odvzeli potni list.

Po posredovanju ministrstva za zunanje zadeve, na katerega se je obrnilo veleposlaništvo Republike Kosovo s pozivom, da naj se Haradinaju zagotovi prost prehod v skladu z določili Konvencije Združenih narodov o specialnih misijah, pa je Okrožno sodišče v Kranju Haradinaju vrnilo potni list.

Haradinaj je potni list že prevzel, vendar je vseeno zamudil edino letalo, ki je danes letelo z Brnika proti Prištini. Po poročanju Pop TV pa bo izkoristil prvo priložnost in bo z večernim letom odletel v Tirano, nato pa se iz albanske prestolnice vrnil v domovino. 

Različna tolmačenja

Haradinaj je takoj po prijetju za kosovske medije sicer navedel, da srbska tiralica ni več veljavna, saj ga je Haaško sodišče novembra 2012 oprostilo vseh obtožb vojnih zločinov med spopadi na Kosovu v letih 1998-1999.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec pa je zatrjeval, da je v Sloveniji tiralica še vedno veljavna in da ima vsaka država pravico o njej suvereno odločati.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • encijan 07:57 20.junij 2015.

    Še en rdeči polž.

  • bojovi 23:11 19.junij 2015.

    Ko boš bežal iz Slovenije, še sovjega sonarodnjaka Janšo vzami s sabo.

  • Avatar olor
    olor 22:33 19.junij 2015.

    Hvala bogu, samo naj gre, pa magari s čolnom po Savi, pa seboj naj vzame kakšnega sonarodnjaka.