Slovenija
22 ogledov

"Hardcore" cene elektrike

Gen, gen i Anže Petkovšek
Trg elektrike. Državna Gen energija in Gen-I sta se tri leta kartelno dogovarjala o cenah elektrike. Robert Golob. "Imamo čisto vest. Členi, ki so sporni, se nikoli niso uporabljali."

Državna Gen energija in Gen-I sta cene elektrike določala na podlagi krovne pogodbe. To pa je tako imenovani hardcore sporazum, ki je po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence absolutno prepovedan. Tako naj bi v povzetku relevantnih dejstev ugotovil urad za varstvo konkurence (UVK), 
trdijo naši viri.

Zaradi tako imenovanega vertikalnega kartela se bosta družbi, pravijo poznavalci konkurenčne zakonodaje, menda težko izognili globi. Ta lahko v primerih najhujših kršitev znaša tudi deset odstotkov letnega prometa.

Na UVK, ki ga vodi Damjan Matičič, so izdajo povzetka relevantnih dejstev potrdili, vsebine pa niso želeli komentirati. Obe družbi, zoper kateri je urad vodil postopek, imata zdaj 30 dni časa, da se izrečeta o ugotovitvah UVK. Šele nato lahko sledita odločba in 
globa.

Država prijavila državo

Kaj se dogaja na trgu elektrike in ali pri cenah res gre za dogovorno ekonomijo, je urad začel preiskovati na podlagi prijave konec leta 2009. Elektro Ljubljana, ki je prav tako v državni lasti, naj bi motilo to, da je državno podjetje Gen energija družbi Gen-I (ki je v 50-odstotni lasti Gen energije; 50-odstotni delež ima od lani Petrol, pred tem pa je bil ta delež v rokah skupne družbe Gorenja in Istrabenza) električno energijo za poslovne odjemalce prodajalo pod ugodnejšimi pogoji kot konkurentom, ki poslujejo na veleprodajnem in maloprodajnem trgu. In kmalu po uvedbi preiskave sta se uradu z določenimi dejstvi o trgu elektrike po naših informacijah oglasila še Elektro Primorska in 
Elektro Celje.

Cene določene s pogodbo

Ključen dokaz, na katerega naj bi UVK menda oprl ugotovitve, da sta Gen energija, ki jo vodi Martin Novšak, in Gen-I, ki ga vodi Robert Golob, kršila zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, je osem mesecev po začetku postopka osebno predložil kar Golob, ko jim je izročil krovno pogodbo med družbama.

Ta je razkrila, da Gen-I cen elektrike do končnih kupcev sploh ni imel možnosti oblikovati sam, ampak jih je diktirala Novšakova Gen energija. Februarja 2010, dva meseca pozneje, pa je urad od Gen-I prejel aneks številka 2 h krovni pogodbi. Z njim sta družbi odpravili sporne člene krovne pogodbe, s katerimi sta določali cene elektrike do končnih kupcev. Urad je takratno stanje menda označil za "eklatantno kršitev".

Akcija konkurence

"Ugotovitve UVK težko komentiram, saj jih še nisem videl," odgovarja Golob. Pravi, da je prijava iz leta 2009 posledica njihovega vstopa na trg prodaje elektrike gospodinjstvom, ko "smo z nizkimi cenami dokazali, kako jih konkurenti odirajo". Dodaja, da imajo povsem čisto vest. "Členi, ki naj bi bili v nasprotju z zakonodajo, se nikoli niso niti uporabljali. In še vedno smo pri cenah elektrike za gospodinjstva precej cenejši kot konkurenti," še pravi Golob.

Komentarjev 5
  • privat 09:27 17.junij 2012.

    to je vrh vrhov slovenske mafije...počakajmo 20 let da vidimo kaj so v resnici delali...jaz pravim kradli!!

  • svetjane 08:56 15.junij 2012.

    Golobček je velik strokovnjak za trg energije, vendar kombinira trg(za druge) z monopolom(zase). To so mu omogočili politični botri (Bavčar) v prihodnosti pa računa na Jankoviča. Zelo zvit blefer, ki ob tem pridiga o prostem trgu.

  • Lavdan 08:08 15.junij 2012.

    Vsak koštrun nateguje nas uboge Slovence.