Šport
50 ogledov

Bukovčeva o rekordu: "O madonca. Res?"

Brigita Bukovec Saša Despot
Američanka Kendra Harrison je v teku na 100 m ovire (veter dovoljenih +0,3 m/s) s časom 12,20 sekunde za stotinko izboljšala prejšnji svetovni rekord Bolgarke Jordanke Donkove, star 28 let. Za komentar smo prosili Brigito Bukovec.

Zdaj nič več rekordni dosežek, 12,21 sekunde v teku na 100 metrov z ovirami Bolgarke Jordankove je bil eden tistih rekordov v atletiki, za katere se je menilo, da bo ostal zapisan za večno.

Med letoma 1986 in 1988 je Donkova štirikrat popravila svetovni rekord, zadnji s časom 12,21 sekunde je veljal do petka. Svoj tretji rekord je zanimivo postavila leta 1986 na Balkanskih igrah v Ljubljani s časom 12,26 sekunde.

Najbolj se je času 12,21 v sodobni eri atletike do letos približala Američanka Brianna Rollins, ki je leta 2013 dosegla presenetljiv čas 12,26 sekunde. Na atletskem mitingu v Londonu pa je prav vse, tudi sebe, presenetila Američanka Kendra Harrison, ki je z 12,20 sekunde postavila nov svetovni rekord v teku na 100 metrov z ovirami.

Harrisonovaje sezono na prostem začela v aprilu, ko je s časom 12.36 zabeležila deveti rezultat v zgodovini discipline. Sledil je rezultat 12.42 v maju, mato pa je na domačem mitingu v Eugenu že tekla le štiri stotinke počasneje od dosežka slovite Bolgarke. A nato je prišlo razočaranje na ameriških kvalifikacijah za olimpijske igre, ko je bila z 12.62 šele šesta, v Riu pa bodo tako ZDA zastopale Rollinsonova, Kristi Castlin in Nia Ali.

Bukovčeva ostala skoraj brez besed

Za komentar smo zaprosili nekdanjo slovensko šampionko v teku na 100 metrov z ovirami Brigito Bukovec, ki je s slovenskim rekordom 12,59 sekunde v tej disciplini leta 1996 v Atlanti osvojila srebrno olimpijsko kolajno. Bukovčevo smo z novico presenetili na dopustu: "Resno? O madonca, super. Nisem vedela za nov svetovni rekord. Že nekajkrat so se približalu rekordu. To je dobro, da gredo rezultati naprej. Menim pa, da taki rekordi ne bodo pogosti. Se pa vedno najde nekdo, ki je boljši od vseh drugih v zgodovini."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.