Slovenija
25 ogledov

Hčeri naročili, naj nezavestnega očeta pripelje sama

Rešilec Suzana Kos
Moški je za volanom padel v nezavest, poskušala mu je pomagati hči, ki pa zaradi šoka tega ni zmogla. Ko je klicala pomoč, so ji naročili, naj očeta v bolnišnico pripelje sama.

Konec prejšnjega tedna sta policista policijske postaje vodnikov službenih psov med vožnjo v krožišču pred Izolo opazila, da promet teče oteženo. Na robu vozišča sta videla parkiran osebni avtomobil in za volanom ležečega starejšega voznika, ki mu je poskušala pomagati mlajša sopotnica.

Policista sta izstopila iz avtomobila in se pozanimala, ali potrebujejo pomoč. Gospa je povedala, da je oče padel v nezavest, da kliče reševalce, vendar so ji naročili, naj očeta sama pripelje v bolnišnico, česar pa zaradi šoka preprosto ni mogla. Policista sta bolnika pomagala presesti na drug sedež in ga takoj peljala do izolske bolnišnice, kjer ga je prevzelo zdravstveno osebje, so sporočili s PU Koper.

Nujna pomoč potrebna?

Dogodek na krožišču pri izolskem avtokampu se je po naših informacijah zgodil minuli četrtek okoli 11. dopoldne. Matevž Ravnikar, odgovorni za prehospitalno enoto na Obali, sicer tudi direktor koprskega zdravstvenega doma, je za pripetljaj izvedel od nas.

Pozanimal se je pri dežurnih reševalcih in zatrdil, da je dogajanje potekalo nekoliko drugače. "Po naših informacijah, poslušali smo namreč posnetek klica delavca bližnje bencinske črpalke v Izoli, je bil moški pri zavesti in je dihal. Zdravnik je po telefonu podal napotke o ravnanju," je povzel dogajanje Ravnikar.

Dodajmo sicer, da nekateri sogovorniki iz policije ocenjujejo, da napotek, naj ženska nezavestnega očeta pripelje v bolnišnico sama, ni ustrezen. "Res je, da smo ljudje različni in res lahko kdo nezavestnega pripelje tudi sam. Vprašanje pa je, kolikšno nevarnost v prometu takšna oseba pomeni, kaj če bi v šoku in nepozorna, povzročila kakšno hujšo prometno nesrečo," opozarja eden od sogovornikov.

Na Obali večkrat težave z rešilcem

Da reševalci niso prišli do poškodovanega, pa se na Obali ni zgodilo prvič. Kot smo že poročali, imajo zaradi premalo reševalnih avtomobilov velike težave pri oskrbovanju poškodovancev.

Nazadnje smo o tem poročali 9. januarja, ko je bila v stiski italijanska turistka. Ker se je zelo slabo počutila, je mož v hotelu prosil, naj pokličejo reševalce. Klicali so trikrat, v zadnjem telefonskem pogovoru z operaterjem pa je oseba na drugi strani zatrdila, da nimajo prostega reševalnega vozila in da naj gospo pripeljejo sami ali jo pošljejo s taksijem.

Kako je skupna obalna centralna urgentna služba ostala brez reševalnega vozila, ki ga je sicer zagotavljala Izola, pa preberite tukaj.

Komentarjev 13
  • feferon 14:35 11.februar 2013.

    A ji niso še mogoče rekli, naj ga sama operira, če je potreben. toliko o našem dragem zdravstvu....

  • francek 11:30 05.februar 2013.

    Ko so si bogovi v belem pred leti dvignili plače je zmanjkalo denarja za paciente, podaljšale so se čakalne dobe.

  • Svito Estante 03:40 05.februar 2013.

    se bo treba kar navadit ali kaj? etika in vrednote, kaj je že to?...