Zdravje > Aktualno
111 ogledov

Hči je trenutno s punco

najstnik najstnica puberteta Shutterstock
V našo svetovalnico smo povabili strokovnjake iz Legebitre, ki med drugim deluje na področju zagovorništva pravic za istospolno usmerjene, biseksualne in transpolne posameznike ter posameznice (LGBT). Bralko skrbi negativen odziv očeta na hčerkino istospolno usmerjenost.

Hči je meni in možu povedala, da je trenutno s punco. To je moža zelo razjezilo, ne govori več z njo in pritiska name. Sploh ne dovoli, da bi podpirala. Tudi mene je prizadelo, a jo imam rada in je ne želim izgubiti. Kako naj ga prepričam?

Odgovarja svetovalka pri Legebitri Mateja Capek.

Mnogi starši se po otrokovem razkritju vedejo podobno kot vaš mož. Niste sicer napisali, koliko je vaša hči stara, ampak če živite še skupaj, potem tako vzdušje vsekakor ni vzpodbudno in koristno za njeno življenje, razvoj. Če bo v družini še naprej vladal molk in/ali pritiski glede hčerine spolne usmerjenosti, lahko vaša hči občuti družinsko okolje kot nevarno ali nasilno, kar lahko načne njeno duševno zdravje.

Pomembno je, da vsa družina sprejme in prepozna novo situacijo, ustvariti mora nov prostor za komunikacijo. S pomočjo pogovora se lahko veliko naučite o realnosti vaše hčere. Poskusite se pogovoriti z možem in mu pomagajte razumeti. Prepričali ga boste težko, istočasno boste svojo energijo po nepotrebnem izgubljali z dokazovanjem in besedno vojno. Najverjetneje ga je hčerkino razkritje prizadelo, saj ni v skladu z njegovimi predstavami, in se zato tako vede. Mnogim staršem je težko sprejeti, da njihov otrok ni heteroseksualen. Mogoče ga celo porajajo občutki, da je na nek način "izgubil" svojega otroka. V resnici so izgubljena njegova pričakovanja, kako bo hči živela.

Spodbujajte ga, da govori z vami o svojih občutkih, istočasno pa mu jasno razložite svoj pogled na odnos, ki ga imate in boste imeli še naprej s svojo hčerjo. Bolje je o težkih stvareh spregovoriti in poiskati informacije, kot pa negativne občutke zadržati zase. Kljub njegovemu nasprotovanju poskusite še naprej podpirati svojo hči in se tudi z njo pogovarjajte o možu/očetu. Na voljo imate tudi razne oblike strokovne pomoči, kjer vam strokovnjakinja ali strokovnjak pomaga pri sprejemanju hčerine spolne usmerjenosti. Skušajte moža prepričati, da se skupaj udeležita svetovanja, če to ni možno, se ga lahko udeležite sami, kjer boste s svetovalcem ali svetovalko skušali najti rešitev. Tudi hčeri pomagajte razumeti, zakaj se oče tako vede. Povejte ji, da jo imata še vedno rada … Žal se ljudje pogosto vedemo nerazumno, ko smo prizadeti in pri tem nehote prizadenemo tudi druge. Vsak otrok pa si želi le, da bi ga starši imeli radi, ne glede na vse. 

Pred vami je kar zahtevna naloga, saj imate v družini nekakšno dvojno vlogo, oziroma ste se znašli v vlogi "mirovnice". A že iz vašega pisma se da razbrati, da imate željo in voljo, da rešite nastalo situacijo. Ne pozabite poskrbeti tudi zase. Želim vam uspešno pot, veliko moči, ljubezni in razumevanja. Če se boste znašli v stiski ali bi vi ali vaša družina potrebovali pomoč, nam lahko pišete na elektronski naslov legebitra@siol.net, ali nas pokličite na telefonsko številko 01 430 51 44. Z veseljem vam bomo prisluhnili in vam skušali pomagati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.