Šport
32 ogledov

Poslovil se je eden najvplivnejših

Hein Verbruggen lance armstrong EPA
Po dolgotrajni bolezni je v sredo umrl Nizozemec Hein Verbruggen, nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze (Uci).

Hein Verbruggen je veljal za enega najvplivnejših športnih funkcionarjev svojega časa. Verbruggen je pri 75 letih izgubil boj z levkemijo.

Na vrhu kolearske zveze je bil med letoma 1991 in 2005, bil pa je tudi član mednarodnega olimpijskega komiteja v dveh obdobjih, med letoma 1996 in 2005 ter od 2006 do 2008.

Po športno-funkcionarski upokojitvi je bil v obeh organizacijah častni predsednik oziroma član. Bil pa je tudi med nosilci izvedbe kolesarskega dela tekmovanj na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu.

Njegovo obdobje na vrhu Ucija pa je zaznamovalo tudi sporno dogajanje, saj so mu očitali, da je vedel za dopinške prevare nekdanjega ameriškega zvezdnika Lancea Armstronga, a jih je prikrival.

V tem naj bi sodeloval še en nekdanji predsednik kolesarske zveze Pat McQuaid. Proti njima so pod novim vodstvom Ucija uvedli preiskavo, Verbruggen pa se je branil, da so bile obtožbe o njegovi domnevni nedejavnosti v boju z dopingom neutemeljene.

Hein Verbruggen | Avtor: EPA EPA

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.