Slovenija
21 ogledov

Heker ukradel 270 tisoč evrov

Scena 19.08.11, hacker, heker, racunalniski tat, facebook, foto: shutterstock Shutterstock
Osumljenec. Ko so ga policisti ujeli, je imel že vse pripravljeno, da bi odtujil še 1,2 milijona evrov.

Kriminalisti so kazensko ovadili 43-letnega Ljubljančana, ki je osumljen pranja denarja, napada na informacijski sistem in velike tatvine.

Osumljeni je konec lanskega leta v dobrem mesecu vdrl v več računalnikov osmih podjetij in samostojnih podjetnikov, jih dlje nadziral – med drugim je opazoval pritiskane tipke na računalniški tipkovnici, imel je tudi spletno kamero in mikrofon – ter tako prišel do uporabniških imen in gesel ter drugih zaupnih podatkov, so sporočili z ljubljanske policijske uprave. S tem je povzročil za 270 tisoč evrov škode, ki so jih oškodovancem že vrnili. V preiskavi so še ugotovili, da je osumljeni že imel podatke, s katerimi bi lahko odtujil dodatnega 1,2 milijona evrov.

Izkoristil je nepazljivost

V računalnike podjetnikov, ki so pri svojem delu uporabljali sistem elektronskega bančništva, je vdrl z "lažnimi" elektronskimi sporočili s pripetimi "okuženimi" datotekami; izkoristil je njihovo nepazljivost, ko iz računalnikov niso odstranili kartic in USB-ključkov s kvalificiranimi digitalnimi potrdili, ki so potrebni za uspešno transakcijo prek elektronskega bančništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.