Svet
128 ogledov

Hekerji do vaših podatkov kar prek podnapisov

Hekerski napad Profimedias
Na spletu preti nova grožnja več milijonom uporabnikom. Hekerji so izkoristili napako v programih, kot so Kodi, VLC in Popcorn Time.

Na blogu Check Point so opozorili na nov način, kako hekerji dostopajo do podatkov uporabnikov spleta. Ogroženi so vsi, ki uporabljajo programe, kot so Kodi, VLC, Popcorn Time in strem.io. Pri Check Point ocenjujejo, da je ogroženih več milijonov uporabnikov po vsem svetu.

Hekerji do računalnikov dostopajo prek datoteke za podnapise. Ustvarijo namreč datoteko, ki je na prvi pogled videti kot običajni podnapisi za filme ali serije, v resnici pa gre za zlonamerno datoteko. Ob prenosu omenjene datoteke antivirusni programi običajno ne namenijo veliko pozornosti tej datoteki, saj jo obravnavajo kot benigno tekstovno datoteko.

Hekerji lahko prevzamejo popoln nadzor nad napravo in z njo počnejo, kar želijo.

Na voljo popravki

Pri Check Point opozarjajo, da so za zdaj testirali le prej omenjene predvajalnike, obstaja pa velika verjetnost, da so podobne varnostne težave tudi v drugih podobnih programih. Nekatere težave so že odpravili in izdali varnostni popravek. Uporabnikom priporočajo, da programe posodobijo in ne omogočajo samodejnega prenosa podnapisov.     

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 17:58 28.maj 2017.

    Če bi ga blo tako enostavno naložit in uporabljat, bi ga jst že zdavnaj... no pa se mi vedno zatakne že pri ureditvi prave vrste particije, tako da ne gre nič čez... :(

  • indigokid 13:51 28.maj 2017.

    na linuxu ni te bojazni ... :)