Svet
147 ogledov

Helmut Kohl v kritičnem stanju

Žurnal24 main
Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki velja za enega najbolj vplivnih evropskih voditeljev 20. stoletja, naj bi bil v kritičnem stanju že več tednov.

Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl je po operaciji na črevesju v kritičnem stanju, poročajo nemški mediji, ki se sklicujejo na vire blizu nekdanjemu kanclerju. 85-letni Kohl je na oddelku intenzivne nege v bolnišnico v Heidelbergu na jugovzhodu Nemčije.

Po nekaterih podatkih naj bi bilo Kohlovo zdravstveno stanje kritično že tri tedne, drugi mediji poročajo, da je Kohl v nezavesti.

Oče združitve Nemčij

helmut kohl | Avtor: EPA EPA
Helmut Kohl, oče združitve vzhodne in zahodne Nemčije, je bil nemški kancler v letih od 1982 do 1998 in ima najdaljši kanclerski staž v povojni Nemčiji. Z nekdanjim francoskim predsednikom Françoisom Mitterrandom je vpeljal skupno evropsko valuto - evro.

Kohl tako velja za najbolj vplivnega politika 20. stoletja. V zadnjih letih se je zaradi slabega zdravstvenega stanja sicer redko pojavljal v javnosti, ob redkih priložnostih pa je zagovarjal še tesnejše evropsko povezovanje.

Afera s financiranje krščanskih demokratov

Leta 1998, ko je sicer že zapustil kanclersko pisarno, je v Nemčiji izbruhnila afera glede spornega financiranja njegove stranke - krščanskih demokratov. Stranka je na skrivne bančne račune prejela več milijonov nezakonitih donacij. Kohlov odstop z vrha krščanskih demokratov je takrat zahtevala tudi njegova varovanka Angela Merkel.

Iz aktivne politike se je Kohl umaknil leta 2002, od takrat pa je zaradi kapi tudi priklenjen na invalidski voziček.

Helmut Kohl, Angela Merkel | Avtor: EPA EPA
dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.