Slovenija
159 ogledov

Heroin, pobeg, plača pa država

Obtoženi Hartman je na včerajšnji glavni obravnavi udeležbo v pretepu zanikal, K Andraž Sodja
Evropsko sodišče. Slovenija bo morala šefu kriminalne združbe plačati, ker mu niso sodili hitreje. Absurd. Odškodnina, čeprav so ga med sojenjem dve leti iskali s tiralico.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu je včeraj odločilo, da mora Slovenija plačati odškodnino Kranjčanu Andreju Hartmanu, ki je pred več kot 15 leti vodil kriminalno združbo tihotapcev heroina. Sodišče ocenjuje, da Hartmanu pripada 1.200 evrov odškodnine, ker mu je slovensko pravosodje prepočasi sodilo zaradi tihotapljenja droge iz Bolgarije prek Slovenije v druge evropske države. Prav tako mu po oceni ESČP država ni zagotovila učinkovitega pravnega varstva. Zaradi teh nezakonitih poslov je Okrožno sodišče v Kranju namreč Hartmana obsodilo na 14 let zapora. Leta 2000 je kazen potrdilo tudi višje sodišče, a Hartman kljub vsemu takrat še ni šel v zapor. Tik pred potrditvijo sodbe kranjskega sodišča je namreč vodja gorenjske heroinske naveze pobegnil iz hišnega pripora.

Država bo plačala malo

Šele po dveh letih iskanja z mednarodno tiralico ga je policija prijela med nezakonitim prečkanjem meje s Hrvaško na Dragonji in mu zasegla ponarejene dokumente.

Ustavni pravnik Ciril Ribičič ocenjuje, da je ESČP Hartmanu prisodilo dokaj nizko odškodnino. “Glede na izkušnje in prakso ESČP lahko rečem, da je bilo prisojeno res zelo malo. Zaradi ugotovljenih kršitev pravice do sojenja v razumnem roku, kar je bilo ugotovljeno tudi v tem primeru, je sodišče že nekajkrat posameznikom prisodilo nekaj tisoč evrov, običajno celo med štiri in pet tisoč,” pojasnjuje Ribičič.

Državni pravobranilci, ki v tem primeru pred ESČP zastopajo državo, sodbe iz Strasbourga še niso prejeli. V treh mesecih pa se morajo odločiti, ali se bodo nanjo pritožili. Za zdaj tako še ni jasno, koliko je sodišče pri odmeri odškodnine upoštevalo to, da je dokončen sklep in trajanje kazenskega postopka še podaljšal in otežil Hartmanov pobeg. “ESČP zagotovo in vedno pri presoji upošteva štiri kriterije. Med drugim gleda na to, koliko je zadeva pomembna, koliko je pritožnik sam prispeval k temu, da se sodni postopek čim hitreje konča, in koliko je k temu prispevala država sama. Glede na to, da je prisojena tako nizka odškodnina, je verjetno, da je sodišče pri odmeri upoštevalo dejstvo, da je pobegnil tik pred pravnomočno zaključenim postopkom,” dodaja Ribičič.

Trajalo je devet let

Včerajšnje odločitve ESČP prav tako še niso prejeli v Odvetniški družbi Čeferin, ki je Hartmana zastopala tako v kazenskem postopku kot pri vlaganju pritožbe na ESČP. Iz obrazložitve, ki jo je objavilo na spletni strani, pa izhaja, da je sodišče Slovenijo kaznovalo, ker je bila Hartmanova pravnomočna obsodba dokončno potrjena šele leta 2006. Takrat je namreč še ustavno sodišče zavrnilo pritožbo, s katero je Hartman poskušal prepričati, da mu je kranjsko sodišče med sojenjem kršilo pravice. Domnevnih kršitev pa dve leti prej ni ugotovilo niti vrhovno sodišče, kamor se je Hartman prav tako pritožil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.