Avto
357 ogledov

Iz Tolmina rešitev za 30 odstotno manjšo porabo goriva

Čepna svečka Hidria
Hidria je za svojo inovacijo, čepno svečko s senzorjem tlaka, na poti proti položaju drugega največjega dobavitelja čepnih svečk za dizle na svetu. Prejela tudi posebno nagrado.

Za sistem čepne svečke za hladen zagon dizelskega motorja s senzorjem tlaka, za dobave katerega je Hidria že podpisala za več kot 110 milijonov evrov vredne strateške pogodbe z največjimi proizvajalci dizelskih vozil na svetu, je Hidria na Brdu pri Kranju prejela zlato priznanje za najboljšo inovacijo leta, ki jo podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije.

Zakaj pa je takšna majhna stvar tako pomembna?

Hidria je samo letos podpisala za 300 milijonov evrov vredne dobavne pogodbe z nekaterimi največjimi avtomobilskimi proizvajalci na svetu. Svečka s senzorjem tlaka, ki so jo razvili v Hidriini družbi Hidria AET v Tolminu, je za industrijo zelo pomembna, saj tovrstna tehnologija omogoča stalen nadzor nad delovanjem in pravilnim izgorevanjem v dizelskih motorjih.

Ker motorji prek čepne svečke lahko stalno prilagajajo delovanje, je z njeno pomočjo moč porabo znižati celo do 30 odstotkov, pojasnjujejo v Hidrii.

Predstavnik družbe Erik Blatnik je za Žurnal24 pojasnil, da bodo zgolj na ta način proizvajalci avtomobilov že uspeli izpolniti velik del zahtev, ki jih bodo od njih terjali prihodnji okoljevarstveni predpisi. Ti bodo namreč še znatno omejili dovoljene izpuste škodljivih plinov.

Sistem za hladen vžig dizelskega motorja s senzorjem tlaka bo po napovedih od leta 2018 vgrajen v najmanj vsak tretji novo proizvedeni dizelski avtomobil na svetu. Takrat bodo na cesto zapeljala prva vozila z novimi, še strožjimi zahtevami glede izpustov, ki bodo bistveno manj onesnaževala okolje. 

V Tolminu se že intenzivno pripravljajo na zagon proizvodenje, s katero bi pokrili več kot 30 odstotkov svetovnih potreb. Svojo letno prodajo nameravajo podvojiti na 60 milijonov evrov, napovedujejo pa tudi 50 novih delovnih mest v petih letih, predvsem visoko izobraženega kadra.

Poleg zlatega pa je koncern iz Spodnje Idrije dobil tudi srebrno priznanje za razvoj t. i. Air Light proizvodnje linije, zaradi katere se je poraba materiala in energije pri proizvodnji lamel za elektromotorje bistveno zmanjšala. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Dusan Radikovic 15:55 17.september 2015.

    Ne dvomim da bo. Namreč žarilne svečke od hidie že sedaj vgrajuje več kot pol evrope, kot prvovgradnja pri avtomobilih.

  • DasAuto 15:38 17.september 2015.

    Nič ne omedlevam. Ideja morda res ni slaba, vendar je zadovoljen kupec tisti, ki lahko hvali proizvod. Čas bo pokazal, če je to res tako idealen produkt ali bo vse skupaj le pokopalo Tolminsko enoto hidrie,

  • Avatar skeptik
    skeptik 08:08 17.september 2015.

    Ko se švabi hvalijo s pol manjšo inovacijo pa omedlevaš od sreče, a?Hvala bobu, da se imamo s čim pohvaliti.