Zdravje > Aktualno
257 ogledov

Hipertenzija: To lahko naredi ta tihi ubijalec

Možganska kap: Čižmek V. L.
"Zgornji tlak je bil 255 mm hg, v bistvu mi ga sploh niso mogli izmeriti," je dejal bolnik Kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana. Visok krvni tlak, ta tihi ubijalec, mu je povzročil možgansko kap.

Kako nevaren je visok krvni pritisk, je na lastni koži občutil Jurij Čižmek, ki se je odločil svojo izkušnjo z možgansko kapjo podeliti z javnostjo in se tako pridružiti strokovnjakom, ki opozarjajo, kako pomembna je redna meritev krvnega pritiska:

"Zbudil sem se in ugotovil, da mi nagaja desna stran telesa. Bil sem zmeden in čuden", se je dogodkov izpred dveh mesecev spomnil Čižmek, ki je dejal, da se je šele pri zdravniku zavedel, kaj pomeni visok krvni tlak: "Zgornji tlak je bil 255 mm hg, v bistvu mi ga sploh niso mogli izmeriti, poiskati so morali celo  starejši aparat. V kliničnem centru v Ljubljani so mi pozneje povedali, da sem doživel manjšo možgansko kap," je dejal.

Najprej te prime panika

"Najprej me je panika, saj nisem razumel, kaj se v bistvu dogaja. Na koncu se soočiš s tem, je pa res, da se marsikaj spremeni v življenju, saj se vsi načrti, ki si jih imel v življenju, prestavijo," je dodal Čižmek, ki si sedaj redno meri krvni tlak. "V zadnjih dvajsetih letih, do bolezni, si nisem niti enkrat izmeril krvnega tlaka," je dodal in vse pozval, da to redno počnemo.

Na srečo se je vse dobro končalo, dejala predstojnica Kliničnega oddelka za hipertenzijo UKC Ljubljana Jana Brguljan Hitij, predstojnica Kliničnega oddelka.  "Lahko bi se namreč končalo precej huje, če bi se stvar razvijala hitreje, čeprav negativni občutki ostanejo. Posledice možganske kapi so namreč precej bolj hude, od motenj govora do hoje," je opozorila.

Posledice so hude

Zaradi posledic možganske poškodbe lahko postane mišljenje manj okretno, miselni procesi so upočasnjeni, v spominu se pojavijo vrzeli, pomnjenje postaja manj zanesljivo, oslabljeno je presojanje in obvladovanje prostora, pomanjkljivo je načrtovanje, slabše je organiziranje dejavnosti, šibka in nestanovitna je pozornost, slabši je nadzor lastnega vedenja, čustvovanje je nestanovitno, povečana je občutljivost, negotova je presoja socialnih odnosov. Mnogi se po možganski kapi težko sporazumevajo in razumevajo, kar se pozna na govoru, branju pisanju in račinajo, navaja Združenje zdravnikov družinske medicine.

Visok krvni tlak in možganska kap

Če so žile dalj časa izpostavljene visokemu krvnemu tlaku, se njihove stene popolnoma spremenijo, pojasnjujejo strokvonjaki. Da bi žile ta visok krvni tlak (pritisk) zadržale, se srednja mišična plas stene žile zadebeli, notranja plast pa zatrdi. Taka žila rada poči, kar pozroči krvavitev. Če žila poči v možganih, pri do možganske krvavitve, kar je ena od oblik možganske kapi.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Džoser
    Džoser 15:43 20.maj 2017.

    Kot ponavadi,po bitki smo generali vsi!