Šport > Zimski športi
13 ogledov

Hirscher izgubil malega, a tretjič vzel veliki globus

Hirscher
1/10
Reuters
Marcel Hirscher je na pragu ubranitve velikega kristalnega globusa, potem ko je zadnji veleslalom sezone zaključil na četrtem mestu. Avstrijec je na račun tokratnega zmagovalca Teda Ligetyja izgubil mali globus. Na stopničkah tokrat še Alexis Pinturault in Felix Neurether.

Avstrijec Marcel Hirscher si je že zagotovil tretji zaporedni veliki kristalni globus. Z današnjim četrtim mestom je na prvem mestu skupnega seštevka za 31 točk prehitel Aksla Lunda Svindala, ki je tokrat odstopil. Norvežan v nedeljo nima možnosti za senzacijo, saj mu gre v slalomu v zadnjih letih slabo, Hirscher pa je mojster te discipline. Za tretje mesto v skupnem seštevku se bosta na zadnji dan sezone borila Alexis Pinturault in Ted Ligety, Francoz ima 30 točk naskoka.

Američan se je s tokratno zmago po točkah v veleslalomskem seštevku izenačil s Hirscherjem, a osvojil mali globus zaradi večjega števila zmag v tej disciplini. Avstrijec je tokrat tretje mesto in s tem veleslalomski globus zgrešil za stotinko. Tretji veleslalomist sezone je Pinturault.

Svindal že izgubil boj za veliki globus

Tekmo je odprl Fritz Dopfer, Nemec je solidno opravil s progo in ugnal tudi Marcela Hirscherja za 18 stotink. Še hitrejši je bil Ted Ligety, Dopferja je ugnal za dve stotinki. Thomas Fanara je odstopil, tudi njegov rojak Alexis Pinturault ni prišel med najboljše, Francoz je zaostal pol sekunde.

Drugi Nemec Felix Neureuther je še bolje izkoristil progo svojega trenerja kot Dopfer in za 13 stotink prevzel vodstvo. Precej slabše se je odrezal Aksel Lund Svindal, ki je odstopil v srednjem delu in praktično že predal veliki kristalni globus Hirscherju. Pred Avstrijca so se nato uspeli prebiti še Roberto Nani (+0,22) in trije smučarji, ki so si s 30 stotinkami zaostanka uvrstili na peto mesto: Davide Simoncelli, Philipp Schörghofer in Matts Olsson.

Pinturault z 11. na drugo mesto

Pred drugim nastopom Hirscherja, sicer osmega po prvem teku, je vodil Pinturault. Avstrijec ni uspel prehiteti Francoza (+0,24), a si je uspel zagotoviti dovolj točk, da prehiti Svindala v skupnem seštevku, zato pa je v veleslalomski razvrstitvi ponudil priložnost Ligetyju. Za Hirsrcherjem so sledili trije tekmovalci, ki so si po prvi vožnji delili peto mesto. Olsson je zaostal za najboljšimi (+0,85), po njegovi poti je šel tudi Schörghofer (+1,03), Simoncelli pa je odstopil v spodnjem delu. Za Pinturaultom in Hirscherjem je ostal tudi Nani (+0,42), četrti po prvi vožnji.

Na vrhu so tako ostali le še trije smučarji, Kot prvi se je po strmini spustil Dopfer in pokvaril svojo uvrstitev (+0,61), saj je predse ob Francozu in Avstrijcu spustil tudi Nanija. Zato pa je vodstvo prevzel Ligety (-0,03) in vrgel rokavico zadnjemu nastopajočemu - Neuretherju. Nemec je uspel priti do tretjega mesta (+023) in je potisnil Hirscherja na četrto.

Ligetyju mali, Hirscherju veliki globus

Neurether je s svojo vožnjo je Ligetyju omogočil zmago v veleslalomskem seštevku, saj je američan zbral enako število točk kot Hirscher (560), a je imel v disciplini več zmag. Avstrijec si je pred nedeljskim slalomom zagotovil 31 točk naskoka pred Svindalom, ki je v slalomu v zadnjih letih precej povrečen. Veliki kristalni globus je tako praktično že v rokah Hirscherja, ki bo najboljši smučar zime že tretjič zapored.

Moški veleslalom (Lenzerheide), izidi:

1. Ted Ligety (ZDA) 2.15,63
2. Alexis Pinturault (Fra) +0,03
3. Felix Neurether (Nem) +0,26
4. Marcel Hirscher (Avt) +0,27
5. Roberto Nani (Ita) +0,45
6. Fritz Dopfer (Nem) +0,64
7. Luca de Aliprandini (Ita) +0,72
8. Henrik Kristoffersen (Nor) +0,74
9. Matts Olsson (Šve) +0,88
10. Steve Missillier (Fra) +0,91
...

Veleslalomski seštevek:

1. Ted Ligety (ZDA) 560 točk
2. Marcel Hirscher (Avt) 560
3. Alexis Pinturault (Fra) 458
4. Thomas Fanara 278
5. Felix Neureuther (Nem) 263
...

Skupni seštevek svetovnega pokala:

1. Marcel Hirscher (Avt) 1122 točk
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 1091
3. Alexis Pinturault (Fra) 999
4. Ted Ligety (ZDA) 969
5. Felix Neurether (Nem) 733
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.