Slovenija
77 ogledov

Hiša hospica sameva

slovenija 01.03.10, hisa hospic, boj proti raku, rak, hospic, foto: anze petkovs Anže Petkovšek
V Hiši hospic trenutno ne oskrbujejo nobenega bolnika, saj za nimajo finančnih sredstev, s katerimi bi lahko prebrodili obdobje do januarja, ko predvidevajo, da bodo lahko že delali v okviru novega razpisa, ki ga pripravljajo na ministrstvu za delo.

Javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva, na katerega se bodo lahko prijavili tudi v hospicu, bo po besedah Tomaža Čebulja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti verjetno objavljen v roku štirih mesecev..

V roku tedna, desetih dni se bodo po zagotovilih Irene Kirar Fazarinc z ministrstva za zdravje začeli tudi pogovori glede financiranja zdravstvenega dela, kjer sredstva zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Odprlo se bo obstoječe standarde, da bi te vsebine ovrednotili, je pojasnila.

Razliko bodo skušali dobiti z donacijami

Robanova je v zvezi s tem poudarila, da niso "elitni", ampak želijo s hospic oskrbo ljudem zagotavljati tisto, kar potrebujejo, da se lahko dostojanstveno poslovijo od življenja. Zato bodo vedno delali hospic oskrbo, ne glede na sredstva z razpisa. Razliko pa si bodo prizadevali dobiti z donacijskimi sredstvi.

Slovensko društvo hospic, ki je del svetovnega gibanja, sestavljajo tako strokovni delavci, kot prostovoljci. Prek njih pa deluje v vseh slovenskih regijah. Hiša je namreč le eden od programov društva, ki praznuje 20-letnico svojega obstoja.

Okrepili program spremljanja umirajočih na domu

V času, ko zaradi pomanjkanja finančnih sredstev bolnikov ne morejo sprejemati v Hišo hospic, bodo po besedah Robanove še okrepili svoj program spremljanja umirajočih in njihovih svojcev na domu.

Kot dobrodošlo pa ocenjujejo tudi današnjo napoved podžupana Trzina Rada Gladka, da bo njihova občina poskusila s pobudo znotraj skupnosti občin, da bi tudi te pomagale hospicu. Brez sodelovanja in povezovanja vseh, so poudarjali na novinarski konferenci, pri delu hospica ne gre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.