Ambient
297 ogledov

Hiša Katarina

Hiša Katarina, multiPlan arhitekti
1/17
Žurnal24 main
Sodobna hiša z elegantnim in dinamičnim interierjem stoji sredi idilične pokrajine. Umirjenost in svežina lesene fasade, ki se prelije v snežno belino arhitekturnega ovoja je v harmoniji s sapo jemajočo naravo, ki hišo obdaja.

Parcela je že v izhodišču zagotavljala dve komplementarni, a nasprotujoči se obliki sodobnega življenja: je umeščena v težko dosegljivo primestno okolico, nedaleč stran od Ljubljane, ter opremljena z najnovejšo okolju prijazno in energetsko varčno tehnologijo, pa še vedno ohranja rustični čar, ki ga pričakujemo v gozdni vili z osrednjim ognjiščem.

»Dnevni prostor je kino dvorana s projekcijskim platnom na katerem teče neprekinjena slika od okoliških hribov do silhuete glavnega mesta, od drevesnih krošenj do zelenih travnikov in gozda,« zapišejo avtorji iz biroja multiPlan arhitekti.

Arhitekturna zasnova je nekoliko nenavadna – oblika se prilagodi strmi parceli, orientirani na jug, in da bi popolnoma izkoristili čudovit razgled, so arhitekti dnevne prostore umestili v nadstropje. Zasebni del hiše – spalnice in kopalnice – pa domujejo na spodnjem, bolj odmaknjenem nivoju.

Oprema je minimalistična, funkcionalna in sodobna, glavne oblikovne poteze pa so poudarjene z lesenim zaključnim slojem. Dominantna je sveža bela barva, dopolnjena s toplino lesa, ponekod pa izstopijo še barvni poudarki v gorčično rumeni ali sivi. Minimalizem oblikovne govorice preusmerja pozornost ne le na čudovito zunanjost, pač pa tudi na nekatere elegantne dizajnerske kose – svetila, pohištvo in stole.

Avtorji arhitekture so prav gotovo ustvarili eleganten dom, ki harmonično združuje dinamično sodobno življenje z idilo narave.

Fotografije: Miran Kambič, Bor Dobrin via Interiorzine

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.