Ambient
56 ogledov

Hiša štirih hiš

House of Four Houses Žurnal24 main
Stekleni hodnik povezuje štiri navidezno ločene objekte počitnikega objekta na obronkih Porta, ki so jo oblikovali mladi portugalski arhitekti PROD.

Hiša, poimenovana Hiša štirih hiš, je sestavljena iz serije podobnih enot, ki so razpostavljene po parceli na robu doline, z izjemnim razgledom na sosednje mesto.

Biro PROD, ki sta ga ustanovila Paulo Carvalho in Susana Correia, je zasnoval hišo za družino s štirimi člani, kar je tudi eden izmed razlogov za odločitev o štirih volumnih. Čeprav so si vsi na videz podobni, pa se razlikujejo v velikosti, orientaciji in namembnosti.

Tri izmed enost so razpostavljene pravokotno druga na drugo okoli steklenega hodnika, ki jih povezuje. Četrta struktura pa je na celoto postavljena diagonalno in sledi usmeritvi hiše na sosednji parceli.

»Bližina soseda je vzpostavila zaželjeni dialog,« za Dezeen pojasnjujeta Carvalho in Correia. »Skromna velikost obstoječe stavbe je vplivala na merilo naše hiše, vernakularna identiteta pa na zasnovo razporeditve volumnov.«

Vse štiri volumne pokrivajo dvokapnice, steklen hodnik pa ima ravno streho, kar ga vizualno izniči in zabriše mejo med zunanjostjo in notranjostjo hiše.

»Velika dematerializacija meje med zunaj in znotraj vpliva na občutek, da smo v obeh prostorih hkrati,« pravijo arhitekti. »Ko se premikamo iz sobe v sobo, se zdi, kot da bi hodili pod drevesi.«

Patinirana smrekova obloga, v katero je oblečena zunanjost, se nadaljuje tudi v notranjosti stavbe, kjer pa je smreka beljena. Strešine so obedelane s cinkovimi ploščami, temelj hiše pa je oblečen v lokalni granit.

»Globalna koherenca hiše je bila odvisna od izbora materialov, ki v različnih tonih in teksturah sivine ustvarjajo bogato homogenost celote,« še dodata arhitekta.

Čeprav rezidenca izgleda pritlična, so v kleti vseeno prostori za avtomobile, vinsko klet in pralnico.

V priltičju razporeditev sledi soncu: v najjužnejšem volumnu sta jedilnica in kuhinja podobne kvadrature. Ta dva prostora se odpirata na veliko teraso, na katero meji tudi dnevna soba v sosednjem volumnu.

Dnevna soba ima najvišji strop, zato sta arhitekta v mezanin umestila še majhno domačo pisarno. Nanjo se povzpnemo preko previsnih lesenih stopnic, umetelno zakrivljenih na spodnji ploskvi.

 

Vizualni poudarek dnevni sobi daje sodoben kamin, ki lebdi približno meter nad tlemi, preko strešine pa se prebije s preprostim dimnikom.

Najseverenjši del pripada spalnici z veliko kopalnico, četrto krilo pa vsebuje še dodaten par spalnic.

Fotografije: Joao Morgado, Dezeen

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.