Svet
96 ogledov

Hiša, vinograd in sadovnjak cenejši od starega avta

razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta razno 21.05.13. trta, vinograd, A general view of the Tenuta dell'Ornellaia esta
"Hrvaška Toscana". Banovo brdo, del Baranje, je ena najbolj atraktivnih celinskih destinacij na Hrvaškem. Cene tamkajšnjih nepremičnih so zaradi razmer na trgu na najnižji ravni v letih samostojne države.

Območje okrog 20 do 30 minut vožnje od Osijeka, ki je prepredeno z vinskimi cestami, je v zadnjih letih postalo turistično zelo zanimiva destinacija. Gastronomska ponudba, kolesarske steze, bližina naravnega parka Kopački rit počasi ta predel Hrvaške iz relativno nezanimivega ruralnega območja spreminja v tisto, kar turistični marketing imenuje "destinacija". 

Hiša ali vikend v Slavoniji ali Baranji je vendarle dandanes postala luksus mnogim lastnikom; ne zaradi pomanjkanja denarja pač pa časa. Tisti, ki so nepremičnine na tem območju podedovali, bi se jih želeli čim prej znebiti, piše Deutsche Welle. Dodaten strah med lastniki vzbuja na Hrvaškem napovedani davek na nepremičnine.

Na tržišču je to ustvarilo nesorazmerje med ceno in realno vrednostjo, v okolici Osijeka je tako moč dobiti hišo že za sedem tisoč evrov. Po takšni ceni se prodajajo tudi vikendi s sadovnjaki, vinogradi in nekaj tisoč kvadratov zemlje. Starejše hiše, ki so potrebne obnove, po drugi strani pa z večjim kosom zemlje poleg, se dobijo že za neverjetnih štiri do pet tisoč evrov.

Priložnost za investicijo

Krunoslav Šabić, ki se že več let ukvarja s trgovanjem nepremičnin, meni, da je situacija na tržišču pričakovana glede na situacijo. "Nepremičnine v največji meri kupujejo mladi pari, ki so tik pred osnovanjem družine. Glede na to, da današnji način življenja ne pušča veliko prostega časa, iščejo stanovanja v mestih, v bližini svoje zaposlitve."

Nepremičnine v tako imenovani hrvaški Toscani tako za domačine zvečine niso zanimive. Hiše, zgrajene v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ljudje nimajo časa vzdrževati niti uživati v njih. Tisti, ki bi si jih lahko privoščili finančno, si jih ne morejo zaradi pomanjkanja časa.

Glede na to, da bodo cene težko še padale, nekateri vendarle v nepremičninah vidijo dobro investicijo, katere cena bo le še rastla. Sploh če se vzame v ozir razvoj turizma, ki postaja vse hitreje razvijajoča se veja gospodarstva. Ne le ob hrvaški obali pač pa tudi v notranjosti.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Štefan Sobočan 18:58 30.december 2016.

    LENDAVA VABI - Zahvaljujem se za všečke in opravičujem za "tiskarske" napake.

  • Zmago 12:35 30.december 2016.

    Oh, pa še kako razumem. Ti ne razumeš delovanja svetovnih bankirjev !!

  • KOJAK 11:53 30.december 2016.

    Super kraji, super razgled in super ljudje!