Slovenija
76 ogledov

Preiskava zaključena, pridržanje odpravljeno

pristop, policija
1/11
Žurnal 24
Hišne preiskave, ki so jih na območju Ljubljane danes izvajali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, so zaključene. Odpravljeno je bilo tudi pridržanje ene osebe.

Zaradi zbiranja obvestil in dokazov je bila danes začasno pridržana ena oseba. Neuradno naj bi šlo za Andreja Drapala, nekdanjega partnerja agencije Pristop, ki je imela z vlado sklenjeno pogodbo za promocijo Pomurja. Pridržanje zoper eno osebo je bilo sicer v popoldanskih urah odpravljeno, so za STA sporočili s policije.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju Ljubljane danes izvedli šest hišnih preiskav, povezanih z zlorabo položaja pri izvajanju zakona o pomoči Pomurju. Robert Črepinko, ki vodi NPU, je popoldne v izjavi za medije pojasnil, da so kriminalisti v okviru preiskav preverjali sume storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Gre za nadaljevanje preiskave, ki jo je NPU začel lani in v okviru katere je bilo že oktobra izvedenih več hišnih preiskav.

"V preiskavi, ki jo NPU vodi od lanskega leta in jo usmerja specializirano tožilstvo, preverjamo sume storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja in uradnih pravic, za katere kazenski zakonik predvideva od enega do osmih let zaporne kazni," je pojasnil po poročanju STA.

Črepinko sicer ni želel potrditi, ali gre za preiskave, povezane z današnjo preiskavo v Pristopu, so pa v Pristopu danes že potrdili, da pri njih poteka preiskava. Dejal je le, da gre za preiskave v okviru širše preiskave iz lanskega leta, ki se nanaša na javna naročila, povezana s Pomurjem.

Preiskovalci preverjajo več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu kazenskega zakonika (KZ-1).


Hišne preiskave se na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Ljubljani izvajajo na območju ljubljanske policijske uprave na 5 naslovih, pri čemer se preiskujejo tako zasebni kot poslovni prostori in eno osebno vozilo. V preiskavah se iščejo materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Ob tem je kriminalistična policija na podlagi pooblastil Zakona o kazenskem postopku zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih eni osebi odvzela prostost in jo začasno pridržala.

Pri izvajanju današnjih aktivnosti sodeluje 34 kriminalistov in policistov. Policija v predkazenskem postopku izvaja vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete.
Komentarjev 6
  • Žurnalček 23:24 20.april 2012.

    SLS je v Prekmurju naredila Grčijo . Mislili so , da jih bo Prekmurec rešil , pa so se mal zajebali , a ne Ždralu moj, ne morš prdent, kaj šele preusmerit kakšno nakazilo v tvoje KURCEVO ZAPUFANO PREKMURJE !

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 21:14 20.april 2012.

    Pa ne bo brat po orožju pregledoval in zapiral Bremzota??

  • se_eden 13:46 20.april 2012.

    nič novega. zato se je Horvat odpovedal mestu €uroposlanca...