Slovenija > Črna kronika
46 ogledov

Podmazali svetovalce

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Blok 6. Policija sumi, da je Alstom prek svetovalnih pogodb nakazal podkupnino, da so ga izbrali.

Provizije. Policija je opravila več hišnih preiskav. Išče dokaze, da je Alstom pri projektu blok 6 tako kot Patria plačal več milijonov evrov provizij.

Sum: navidezne pogodbe

“Dobavitelj iz Francije je prek povezane družbe iz Švice z gospodarsko družbo iz Ljubljane sklenil svetovalne pogodbe v skupni vrednosti več milijonov evrov. Sumimo tudi, da so sporne svetovalne pogodbe navidezne in posledica odločitve o izbiri dobavitelja iz Francije,” razlog za več hišnih preiskav pojasnjujejo na policiji.

Podjetje CEE Petra Kotarja, kjer je med drugim bila hišna preiskava, je za Teš izdelalo investicijsko dokumentacijo za gradnjo šestega bloka. Na podlagi te dokumentacije je bil objavljen mednarodni razpis. Prijave je spet pregledala družba CEE in ugotovila, da je ponudba Siemens-Hitachija tehnično neustrezna, tako da je edini ponudnik ostal Alstom, ki je dobil skoraj 700 milijonov evrov vreden posel. S tem ne bi bilo nič narobe, če ne bi imelo hkrati drugo podjetje Kotarja, lastnika CEE, z Alstomom podpisane svetovalne pogodbe.

Bivšemu šefu Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Urošu Rotniku in vodji projekta Bojanu Brešarju neuradno grozi do osem let zapora, ker naj bi zlorabila funkciji in tako omogočila koruptivno izbiro Alstoma.

Komentarjev 3
  • Izudin 07:55 13.junij 2012.

    Podkupovanja in korupcija sta nekaj logičnega pri takšnih poslih in tukaj tudi Rotnik ni izjema. Bolj zaskrbljujoče je to, da bo projekt, če se bo nadaljeval, dokončno pokopal Slovenijo. Slabše naložbe bi ne moglo biti!

  • mirko 17:58 12.junij 2012.

    Pri projektu Teš 6 zelo smrdi po korupciji, nekaj sličnega kot v zadevi Patria. Ljudje v firmi Alstom so s podkupninami dobili posel za Teš 6, čeprav bi firma Simens projekt izvedla dosti cenej in to na ključ. Potrebno bo ...prikaži več poiskati ljudi, ki so pokasirali podkupnino.

  • mr.big 11:00 12.junij 2012.

    Znesek izgradnje Teš6 bo še narasel, v kolikor vlada ne menja oz. ustavi projekta. Močan Šaleški lobij skuša nadaljevati izgradnjo, kakopak drugače kot z poroštvom države. Če imajo denar, naj ga dajo na mizo oni,NE DRŽAVA !!! Sprva so ocenili ...prikaži več projekt na 600 mio eur, danes je vreden že preko 1,3 milijarde eur. ?!?!?!?!