Slovenija > Črna kronika
70 ogledov

Hišo namerno požgali

Požar v Trnovljah
1/4
PGE Celje
V soboto ponoči je zgorela nenaseljena stanovanjska hiša. Požar podtaknjen. V hišo hoteli naseliti romsko družino. Zdaj iščejo rešitev.

V soboto ponoči je v stanovanjski hiši v Trnovljah pri Celju izbruhnil požar. "Ob prihodu na kraj dogodka je bil požar polno razvit, zajel je vse prostore, vključno z ostrešjem, razen kletnih prostorov, stanovanjska hiša je prazna, nenaseljena. S hitrim posredovanjem smo preprečili nadaljnje širjenje požara in ga uspešno pogasili," so pojasnili na PGE Celje. 

S požarom se je spopadlo osem gasilcev PGE Celje in gasilci PGD Trnovlje pri Celju, ki so po gašenju postavili požarno stražo.

Zgorela hiša, namenjena Romom

Kriminalisti so ugotovili, da je bil ogenj podtaknjen. Povzročeno škodo ocenjujejo na okoli 120.000 evrov, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Na Mestni občini Celje so nam potrdili, da so v hišo, ki je zgorela nameravali preseliti stanovalce z Mariborske ceste. Gre za večjo romsko družino, krajani v Trnovljah pa so njihovi selitvi močno nasprotovali. Z občine so sporočili, da zdaj iščejo rešitev nastale situacije. "Danes smo imeli sestanek z lastnico, s katero rešujemo nastalo situacijo. Iskanje lokacije za ostale prebivalce je v teku," so sporočili.

Krajani Trnovelj so se pred časom že organizirali v civilno iniciativo in podpisovali peticijo proti selitvi. Med celjsko občino in Krajevno skupnostjo Trnovlje je bil sicer sklenjen dogovor, "a zaradi interesa preiskave ne želimo dajati informacij glede vsebine dogovora".

"Vse imamo že na tovornjaku"

"To se je zgodilo le tri dni pred nameravano selitvijo. Vse imamo že na tovornjaku, saj si v hiši ob Mariborski cesti, kjer se je pred kratkim porušil še dimnik, sploh ne upamo več spati. Trenutno zato večino časa preživimo kar v zabojnikih. Praktično smo se že nameravali preseliti v Trnovlje, a nam je izvajalec s strani občine dejal, naj še počakamo, da dokončajo dela na strehi. No, zdaj pa imamo. Res smo žalostni," nam je po sobotnem požaru hiše, v katero so se nameravali preseliti, dejal najstarejši celjski Rom Franc Koprivšek.

Po njegovih besedah je očitno, da krajani Trnovelj Romov ne marajo. "Kaj naj si drugega mislim kot to, da nas sovražijo?" je razočarano dejal in dodal, da bodo počakali na ugotovitve kriminalistov in odgovor Mestne občine Celje, ali je sanacija smiselna. "Če se bodo odločili zanjo, bodo dela zagotovo spet trajala vsaj mesec in pol."

Komentarjev 6
  • Avatar čavez
    čavez 08:07 08.april 2014.

    Pravi cigo: ce nam drzava ze hisko da naj jo pa se prenovi, in jo zakuri.

  • Žurnalček 07:46 08.april 2014.

    Te tvoji državljani so včeraj ukradli Ivana Tavčarja , da o drugih spomenikih sploh ne govorimo , na SCT so naredil škode za 1.000.000 € in če se že mora nekom sušiti taca naj se vsem njim ! Zakaj bi ...prikaži več devastirali in zbili ceno moje hiše in mojega zemljišča. V kapitalizmu ni sociale na tak način ampak so četrti bogatih in četrti manj bogatih in četrti socialnežev. Ko se bodo tega zavedali uni na CSD , ne bo nobenih problemov več. Krajanom pa moje čestitke za elegantno urejeno zadevo !

  • zefacveta 07:08 08.april 2014.

    Tistemu, ki je to naredil, kot so včasih rekli naj se mu roke posušijo, ti Romi so prav tako naši državljani, ki cela desetletja živijo med nami in si takega odnosa ne zaslužijo.