Šport > Nogomet
64 ogledov

Barca do čudeža na Camp Nou

Sergi Roberto EPA
Barcelona in dortmundska Borussia sta na domačih tekmah lovili zaostanek s prve tekme. Obema je tudi uspelo. Čudež na Camp Nou se je končal z izidom 6:1.

Še nobena ekipa v ligi prvakov ni uspela nadoknaditi zaostanka z 0:4 s prve tekme. Tokrat je bila pred takšno nalogo Barcelona, ki je na Camp Nou gostila PSG. Katalonci so se po pariškem šoku hitro pobrali, na zadnjih dveh tekmah pa zabili kar 11 zadetkov. Njihovi navijači so tako pred dvobojem imeli še nekaj upanja v čudež.

In tekma se ni mogla začeti boljše za pristaše domačega kluba. Po na videz nenevarni žogi v kazenski prostor so gostje slabo odreagirali, okroglo usnje pa je tri metre pred golovo črto z glavo preko vratarja Kevina Trappa poslal Luis Suárez. Thomas Meunier je žogo odbil, a je ta že prečkala golovo črto in sodniki so upravičeno priznali zadetek.

Barcelona - PSG | Avtor: EPA EPA

V 10. minuti je po kotu Barcelone do izbite žoge na 18 metrih prišel Javier Mascherano, a slabo streljal. Na drugi strani zelenice je Argentinec nato v svojem šestnajstercu ob padcu igral z roko, zahteve Parižanov po enajstmetrovki pa niso obrodile sadov.

Sledil je prosti strel Lionela Messija, ki pa je meril previsoko, v 17. minuti pa je z leve od daleč z diagonalnim strelom poizkusil Neymar, a je žoga prav tako švignila mimo okvira vrat. Kasneje je od daleč previsoko meril tudi Andres Iniesta, Messi pa je že prej s prostega strela zadel živi zid in pri tem zahteval igranje z roko in enajstmetrovko, a je sodnik znova le odmahnil z roko. Enako tudi ob prerivanju Meunierja in Neymarja, ko je Brazilec padel v šestnajstercu gostov.

V 35. minuti je z desne strani sprožil Suarez, a Trapp ni imel težkega dela. Je pa nemški čuvaj mreže znova klonil pet minut kasneje. Tudi tokrat je akcija domačih zgledala že končana, a je Iniesta s petko žogo poslal pred gol, kjer sta družno slabo posredovala Trapp in branilec Layvin Kurzaw. Slednji je slabo zadel okroglo usnje, ki je nato končalo v mreži. Barcelona je bila tako ob polčasu na polovici zastavljenega cilja.

Adrien Rabiot, Luis Suarez | Avtor: EPA EPA

V 49. minuti je bilo že 3:0, z bele točke je zadel Messi. Meunier je nespretno padel v kazenskem prostoru, kar je izkoristil Neymar in padel preko njega. Glavni sodnik sprva ni dosodil najstrožje kazni, a je to nato storil na posredovanje sodnika ob golavt črti.

V 52. minuti pa je bil PSG blizu napredovanja. Meunier je tokrat pobegnil po desni strani, podal v sredino, kjer je do strela prišel Edinson Cavani, a na olajšanje večine ljudi na Camp Nou zadel le vratnico. V primeru zadetka Parižanov, bi domači za preboj v četrtfinale potrebovali še tri gole.

Trener gostov Unai Emery je nato povlekel na videz odločilno potezo, v igro je poslal Angela Di Mario. Ta je poživil igro gostov, v 62. minuti pa je PSG zadel za 1:3. Po dolgi žogi je Kurzawa dobil skok z Ivanom Rakitićem, poslal žogo z glavo v sredino kazenskega prostora, kjer je z volejem bombo  pod prečko poslal Cavani.

Barcelona - PSG | Avtor: EPA EPA

Urugvajski napadalec je imel že dve minuti kasneje še eno izjemno priložnost, iz oči v oči se je pomeril z vratarjem Marc-Andrejem ter Stegnom, ki pa je njegov diagonalni strel z leve strani ubranil z iztegnjeno nogo. Na drugi strani je gostujoči obrambi pobegnil Arda Turan, že premagal Trappa, a so njegov strel zaustavili pred golovo črto. Messi je kasneje slabo streljal v kazenskem prostoru in poslal žogo mimo vrat.

V 85. minuti je pobegnil Di Maria, sam prišel pred ter Stegna, a se je končalo le s strelom mimo vrat, Argentinac pa se je zvijal na tleh in reklamiral prekršek. In nato je znova napočila drama. Najprej je v 88. minuti Neymar izjemno izvedel prosti strel za 4:1, po zlahka dosojenem prekršku nad Suarezom pa je Brazilec na začetku 91. minute izkoristil še enajstmetrovko. Tekma je bila podaljšana za pet minut.

Barcelona - PSG | Avtor: EPA EPA

In ravno toliko so Katalonci tudi potrebovali. Vsi domači igralci, tudi vratar ter Stegen, so krenili v napad, Neymar pa je poslal podajo na sedem metrov, kjer jo je s prve pričakal Sergi Roberto in jo poslal v gol za 6:1 ter tako dokončal čudež na Camp Nou.

Borussia hitro ujela Lizbončane

Domačo zmago so na prvi tekmi dosegli tudi nogometaši Benfice, a tudi po zaslugi Nemcev, ki so se izkazali z neučinkovitostjo, saj so zgrešili nekaj izjemnih priložnosti, predvsem je bil strelsko nerazpoložen Pierre-Emerick Aubameyang.

A Gabonec je tokrat zadel že v četrti minuti. Po podaji iz kota je žogo proti drugi vratnici poslal Christian Pulišić, Aubameyang pa je iz bližine z glavo dosegel svoj peti zadetek v tej sezoni lige prvakov. Vratar gostov Ederson se je sicer dotaknil okroglega usnja, a zadetka ni mogel preprečiti.

Orli iz Lizbone so zadrževali poizkuse domačih slabo uro, nato pa v treh minutah klonili dvakrat in dvoboj je bil pravzaprav odločen. V 59. minuti je svoj prvi zadetek med elito dosegel 18-letni ameriški reprezentant Pulišić, ki je izkoristil podajo Łukasza Piszczeka. Nato je znova udaril  Aubameyang, prvič po asistenci Marcela Schmelzerja, drugič pa je piko na i postavil v 85. minuti.

Pierre-Emerick Aubameyang | Avtor: EPA EPA

Liga prvakov, osmina finala, povratni tekmi:

Barcelona : PSG  6:1 (2:0)  /0:4/
Suarez 3., Kurzawa 40./ag, Messi 49./11-m, Neymar 88., 91./11-m; Cavani 62.

Borussia (D) : Benfica  4:0 (1:0)  /0:1/
Aubameyang 4., 61., 85., Pulišić 59.

/.../ - izid prvih tekem

Komentarjev 7
  • lucija.cestnik 11:40 09.marec 2017.

    Hebo vas čudež, ogabna (in očitna) sodniška pomoč Barceloni. Tisti penal za 5:1 gre v anale Lige prvakov ... Smehotres.

  • paulista 09:50 09.marec 2017.

    ni ti lahko Leon, saj bo ...

  • Avatar Leon
    Leon 09:09 09.marec 2017.

    Sodniška zveza je delegirala napačno osebo ali pač..................stave prinašajo velike denarce . Kaj poreče čudežni otrok Čeferin ? Sodnik je oškodoval PSG !