Slovenija
376 ogledov

Službo lahko dobite v petih minutah

kariera
1/12
Anže Petkovšek
Na Kongresnem trgu v Ljubljani že tretje leto zapored delodajalci s kratkimi razgovori iščejo svoje bodoče sodelavce.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani že tretje leto zapored potekajo hitri zmenki med študenti in delodajalci. "S tem smo začeli prvi leta 2012," pravi Ivanka Stritar iz Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Gre za inovativno, hitro in kratko povezovanje. V petminutnem srečanju študent predstavi svoj zaposlitveni profil, izkušnje, prednosti, delodajalec pa postavi nekaj vprašanj. "V primeru, da se energetsko in poslovno začutita, se dogovorita za srečanje," pojasnjuje Stritarjeva. "Imamo primere dobrih praks, kjer so se na podlagi teh kratkih srečanj dogovorili za razgovor in nadaljnje sodelovanje v obliki zaposlitve."

Rezultat so tudi zaposlitve

kariera | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Po udeležbi na lanskoletni prireditvi so tako recimo že zaposlili v Steklarni Hrastnik. "Na takih prireditvah redno sodelujemo," pravi Soniboj Knežak, vodja kadrovske službe v steklarni. "Smo v fazi razvoja, na ta način pridemo v stik z mladimi, načrtujemo pa tudi nove zaposlitve. Lansko leto smo sodelovali in zaposlovali, na področju prodaje, trženja, marketinga in strojništva. Zelo nas veseli, da so se univerze odprle na ta način."

Sodeluje prek 40 podjetij

S kariernim centrom sodeluje prek 40 podjetij, ki prihajajo iz različnih področij. "Dogodek je namenjem vsem študentom Univerze v Ljubljani, zato smo želeli zajeti čim širši spekter delovnih področij," pravi Stritarjeva. "Na eni strani imamo tehnološka podjetja, večinoma iz zasebnega sektorja, a tudi javno upravo - z nami sodelujeta recimo Upravna enota in UKC Ljubljana, ki je eden največjih zaposlovalcev v Sloveniji." Na seznamu podjetij, ki preko kariernega centra iščejo kadre, so tudi mediji, odvetniške firke, Arboretum Volčji potok, Knauf Isulation, Bisnode, naftna družba MOL Porsche Slovenija ali startup Mesi.

Iščejo tehnične kadre, a tudi družboslovce

Podjetja iščejo tako naravoslovno-tehnične kadre kot družboslovce. "Pri nekaterih prevladujejo bolj specifična naravoslovno-tehnična znanja, vendar je dogodek odprt za vse," poudarja Stritarjeva. "Dasiravno podjetje deluje na tehničnem področju, iščejo tudi kandidate ekonomiste, sodelavce na področju marketinga. Ne izhajajo toliko iz samega univerzitetnega profila, iz tistega, kar oseba študira, ampak iz njegovih kompetenc, torej tega, kaj zna."

Odšli bodo tja, kjer bo delo

kariera | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Študentje so se morali predhodno prijaviti in se udeležiti pripravljalnih delavnic, na katerih so predstavili dogodek in pričakovanja delodajalcev. "Priprava je bila uporabna, saj so nam predstavili, kaj se bo dogajalo, na kaj moramo paziti, dobili smo tudi določene povratne informacije," pravi študent Žiga iz Prlekije. "Nisem vedel, kako bo vse skupaj izgledalo, nisem vedel, kaj me čaka, zdaj si malo predstavljam in sem zato lahko bolj umirjen in sproščen." Na vprašanje, ali bo zaposlitev iskal v Ljubljani ali se bo vrnil domov, pravi: "Kamor me bo veter nesel. Kjer bo priložnost, nisem statičen, potrebno se je prilagoditi."

Podobno pravi tudi absolvent arhitekture Matic, ki se ozira tudi v tujino. "Tukaj sem zato, da se pripravljam na bodoče razgovore, da se ne bo zataknilo, ko bo šlo zares," pravi in dodaja, da delovnih mest za področje, ki ga je študiral, v Slovenijini malo. "Mnogi kolegi se preusmerjajo na druga sorodna področja, kot je oblikovanje."

Že tretje leto zapored

Dogodek poteka že tretje leto zapored. Poleg hitrih zmenkov potekajo delavnice in CV klinika, kjer lahko študentje preverijo svoje pisne predstavitve, in fotografiranje - priprava fotografij za življenjepis ali Linkedin profil.

Komentarjev 4
  • ennanova 10:16 22.maj 2015.

    Za tradicijo in delavce, ki bodo živeli od zraka Elite same skrbijo za bedo ljudi, trdijo pa, da kapitalizma ni mogoče spreminjati, ker je najboljši sistem ever; saj tudi je – zanje. Enako je s podnebnimi spremembami: povzročajo jih ...prikaži več ljudje, trdijo pa, da so naravne.Norosti tega sveta so …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/2296-za-tradicijo-in-delavce-ki-bodo-ziveli-od-zraka

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:49 22.maj 2015.

    "V petminutnem srečanju študent predstavi svoj zaposlitveni profil, izkušnje, prednosti, delodajalec pa postavi nekaj vprašanj. "V primeru, da se energetsko in poslovno začutita, se dogovorita za srečanje,"Torej ne dobiš v petih minutah službe ampak dobiš takrat šele če je ...prikaži več vse po sreči vabilo na pravi pogovor daleč od radovednih oči.

  • mirac 18:43 21.maj 2015.

    Prav si povedal. Študentsko delo ukinit.