Avto
87 ogledov

Prikazovalniki hitrosti dokazano umirjajo voznike

Prikazovalnik hitrosti Sipronika
Slovenske občine so ob zaključku šolskega leta namestile 19 novih prikazovalnikov hitrosti, ki pomagajo umirjati voznike in promet.

Ob zaključku šolskega leta so slovenske občine in Zavarovalnica Triglav v sodelovanju s podjetjem Sipronika v okviru akcije Skupaj umirjamo promet začeli z nameščanjem 19 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite« za umirjanje prometa. Občine in zavarovalnica bodo v sodelovanju s podjetjem Aktivna signalizacija Korun nadaljevale tudi s predlani začetim projektom Skupaj za večjo prometno varnost.

Skupaj umirjamo promet

Po podatkih slovenske policije je verjetnost, da bo pešec pri trku z vozilom, ki pelje 48 km/h, utrpel hujše in smrtne poškodbe, 50-odstotna. Pri trku s hitrostjo 64 km/h je možnost za smrtne poškodbe pešca že 90-odstotna. Kot kažejo študije, pa bo pešec najverjetneje utrpel le lažje poškodbe pri trku z vozilom, ki vozi s hitrostjo okoli 30 km/h. Zato je umirjanje prometa na šolskih poteh in v okolici vrtcev bistveno za zmanjšanje prometnih nesreč in njihovih posledic.

Po novem bo 19 prikazovalnikov hitrosti »Vi vozite« postavljenih na različnih občinskih ali regionalnih cestah, ki so hkrati tudi šolske poti. V naselju Cikava v Krajevni skupnosti Šmarje Sap v Občini Grosuplje, kjer so v zadnjih dveh letih obravnavali pet prometnih nesreč, so prikazovalnik hitrosti že postavili. "Menimo, da se bo s postavitvijo opozorilnega prometnega znaka »Vi vozite« na omenjeni lokaciji izboljšala prometna varnost, predvsem pešcev. Glede na to, da je v bližini tudi osnovna šola, bo s postavitvijo opozorilnega sistema močno umirjen promet in s tem povečana varnost otrok oziroma šolarjev," je pojasnil višji policist Damjan Lenček, pomočnik komandirja Policijske postaje Grosuplje.

Izboljšanje varnosti do 90 odstotno

V okviru projekta Skupaj za večjo prometno varnost je podjetje A.s.K v sodelovanju z Zavarovalnico Triglav v izbranih slovenskih občinah v preteklih letih že postavilo 12 sistemov COPS@road (Collision Preventning Safety systems). Opremili so križišča v občinah Krško, Zagorje ob Savi, Novo mesto, Ribnica, Hoče-Slivnica, Litija, Prevalje, Beltinci, Mengeš, Žalec ter podvoza v občinah Trebnje in Ptuj. 

Dosedanje statistike že postavljenih sistemov kažejo izboljšanje varnosti na kritičnih odsekih tudi do 90 odstotkov. Letos bodo s projektom nadaljevali jeseni. Za postavitev bodo izbrali novih 12 lokacij, od tega sedem križišč na državnih cestah. "Sistem COPS@road je modularni aktivni opozorilni sistem, ki z uporabo svetlobnih prometnih znakov povečuje varnost na nevarnih in nepreglednih cestnih odsekih, kot so križišča, ostri ovinki, predori ipd. Z detektorji sistem iz več smeri zazna prisotnost ali približevanje prometnih udeležencev nepreglednemu odseku in jih s svetlobnimi signali opozarja na potencialno nevarnost trka v realnem času," je povedal Peter Korun iz podjetja A.s.K.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.