Avto
44 ogledov

Hitrost v naselju želijo znižati s 50 na 40 km/h

Omejitev hitrosti 40 km/h Profimedias
Švedska resno razmišlja, ali bi dovoljeno hitrost v mestih s 50 km/h znižali na 40 km/h.

Novica bi v Sloveniji gotovo povzročila vihar med slovenskimi vozniki. No, povzročila jo je tudi na Švedskem, pa čeprav imajo tamkajšnji vozniki previdnost v prometu vpisano že v DNK.

Švedska je že leta 1997 spisala jasno strategijo vizije 0 in jo tudi dejavno uresničujejo. Lani je na njihovih cestah umrlo še 260 ljudi, kar je polovico manj kot leta 2000. Švedska danes velja za prometno eno najvarnejših držav na svetu, pa čeprav tudi njih skrbijo slabši trendi v zadnjem času. 

Ministrstvi za industrijo in iinfrastrukturo sta v sodelovanju z nekaterimi strokonimi službami zato pričeli izvajati študijo, ali bi bilo smiselno najvišjo dovoljeno hitrost v naselju znižati za 10 km/h. Prav v polju hitrosti med 40 in 50 km/h je namreč odločilno, ali bo nek pešec v primeru trka preživel ali ne. 

A na škodljive posledice morebitnega znižanja opozarjajo tamkajšnja interesna združenja v prometu in poudarjajo na precej spremenjene prometne tokove oziroma daljše potovanje ter na večji stres, ki bi ga počasna vožnja povzročila pri voznikih. Prav tako si ne predstavljajo, da bi sredi noči v nekem redko naseljenem območju avtomobili vozili tako počasi. 

Končna odločitev bo znana prihodnje leto, ko bodo znani izsledki raziskave.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • alibaba 17:13 04.september 2016.

    Že itak so sami nesposobni počasneži na cestah,ki se še pred rondoji ustavljajo,pa čeprav ni nobenega avtomobila.

  • vzev 19:05 03.september 2016.

    @zkvazdjkrregistracijozahtevategrrrrrrfakoffff, saj ne poznamo samo omejitev 50 in 90. Lahko dajo tudi 60, 70 ali 80km/h.

  • kapibara 18:13 03.september 2016.

    Po vmešavanju v BiH politiko, je na vrsti Švedska, saj je tam goro veliko njgovih ""švedov"..