Zdravje > Aktualno
37 ogledov

HIV je manj smrtonosen in manj nalezljiv

Zdravnik je na podlagi osnovnega pregleda sklenil, da ima fant aids. Žurnal24 main
Britanski znanstveniki ugotavljajo, da virus hiv slabi. To bo najverjetneje dodatno pripomoglo k zajezitvi pandemije.

Virus hiv se razvija v smeri, da postaja vse manj smrtonosen in vse manj nalezljiv, je pokazala raziskava znanstvenikov z britanske Univerze Oxford. Virus se prilagaja človekovemu imunskemu sistemu in je vse bolj razvodenel, čas med okužbo in izbruhom aidsa pa se podaljšuje. Vse to gre v prid prizadevanjem za zajezitev pandemije.

Hud boj znotraj telesa

S hivom je po svetu okuženih več kot 35 milijonov ljudi in v njihovih telesih se praviloma odvija hud boj med imunskim sistemom in virusom. A vsake toliko časa se s hivom okuži kdo, čigar imunski sistem je v boju s hivom izredno učinkovit. V takšnem primeru postane virus na nek način ujet in preostaneta mu le dve možnosti - ali bo uničen ali pa se bo spremenil in tako preživel, je za britanski BBC pojasnil profesor Philip Goulder iz Oxforda.

Strošek preobrazbe je zmanjšana sposobnost virusa, da se reproducira, posledično pa postane manj nalezljiv in potrebuje več časa, da povzroči izbruh bolezni, aidsa. Ta šibkejši virus se nato širi naprej in začne se počasen krog redčenja hiva. Znanstveniki z Univerze Oxford so ta proces spremljali v Afriki, in sicer s primerjavo med Bocvano, kjer se hiv že dolgo širi, in Južnoafriško republiko (JAR), ki jo je virus dosegel približno desetletje kasneje.

Po besedah Goulderja so bili rezultati osupljivi, saj so ugotovili, da je sposobnost reproduciranja hiva v Bocvani za kar deset odstotkov nižja kot v JAR. "Pred našimi očmi se odvija evolucija in presenetljivo je, kako hiter je ta proces (...) Sposobnost virusa, da povzroči bolezen, se upočasnjuje in to bo pomagalo pri njegovi zajezitvi."

Podaljšuje se čas do izbruha aidsa

Še pred dvema desetletjema je bil povprečen čas od okužbe do pojava aidsa deset let, v zadnjem desetletju pa se je to obdobje v Bocvani podaljšalo na 12,5 leta. "Lahko si predstavljamo, da bi se s časom to obdobje še in še podaljševalo, tako da bi ljudje v prihodnosti desetletja ostali asimptomatični," je povedal Goulder.

Znanstveniki obenem ugotavljajo, da so tudi protiretrovirusna zdravila tista, ki hiv silijo v vse milejše oblike. Ta zdravila, ki se vse bolj množično uporabljajo, namreč najprej napadejo najhujše različice hiva in pustijo milejšim priložnost, da se dodatno razširijo, piše BBC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.