Slovenija
26 ogledov

Hočejo obline in fotografije

Slovenija 18.11.2013 ljudje iscejo berejo oglase na oglasni deski Zavoda za zapo Saša Despot
Oglasi za delo. Študenti opozarjajo na diskriminacijo, inšpektor ukrepa po izboru.

"Model za umetniško polakt/akt fotografijo. Izkušnje niso potrebne, vitka postava in polnejše obline zaželjene," je eden od oglasov za delo, ki so zmotili bralce. "Prek študentskega servisa sem se prijavila za delo hostese, za opravljanje katerega imam ogromno izkušenj, a sem dobila odgovor, naj pošljem tri slike," pravi bralka. Na inšpektoratu za delo so predlani odkrili osem kršitev na podlagi diskriminacije.

Oglasi večinoma primerni

Na inšpektoratu pojasnjujejo, da se zakonodaja, ki prepoveduje diskriminacijo, uporablja tudi pri delu študentov. Če na zavodu za zaposlovanje ugotovijo, da je delodajalec objavil diskriminatorno vsebino, ga pokličejo in zahtevajo popravek oglasa, ki ga lahko tudi zavrnejo. Kolikokrat so to storili, ne vedo. "Problematika ni skrb vzbujajoča, od povprečno 8.400 oglasov na leto, ki jih posredujemo kot ponudbo za delo, je po oceni povprečno le 18 takšnih, ki bi jih lahko ocenili za neprimerne," pojasnjujejo v Agenciji M Servis.

Fotografija ni sporna

V Adeccu zatrjujejo, da v njihovih oglasih nikoli ni zahtev, vezanih na starost, spol ali narodnost. Na portalu Mojedelo.com na leto objavijo več tisoč oglasov, trije so v povprečju sporni, pravijo, da se praviloma nanašajo na starostno in spolno diskriminacijo: "Naleteli smo tudi že na spodbujanje dela na črno." Dodajajo, da zahteva po fotografiji ni sporna. "Največkrat je ne zahtevajo zato, da bi kandidate sprejemali ali zavračali na podlagi videza, ampak ker si je ob pregledu številnih prošenj lažje zapomniti kandidate, ki priložijo fotografijo," razlagajo. V e-Študentskem servisu pravijo, da je število neprimernih ponudb stalno nizko, saj se delodajalci "zavedajo, da se slab glas med študenti širi zelo hitro".

Komentarjev 5
  • frogstomp 14:33 07.januar 2014.

    nekje hočejo joške, drugje pa vozniški izpit C, spet drugje pa znanje php, python, javascript.. niso vsi za vse, dejmo nehat vekat za vsak drek no :E

  • texpower007 10:04 07.januar 2014.

    zakaj ne grejo na pornhub? jaz se tam vedno olajšam

  • Pepe007 09:55 07.januar 2014.

    Nisem v JS. V nekaj urah zaslužim dovolj za spodobno življenje. Saj smo v Sloveniji... Res pa je treba nekaj znati. Na primer znati izračunati, koliko prinese 2,5 centa višja cena pri litru, če kupiš 1000 litrov.