Slovenija
8 ogledov

Za deset evrov dražja malica

Prvi šolski dan PU Murska Sobota
Novo. Domoljubna proslava, cenejši prevoz, deljene zimske počitnice.

Šolski pouk se v novem šolskem letu ne sme začeti pred 7.30 in zimske počitnice bodo ločene glede na regijo. To sta le dve od številnih sprememb, ki jih prinaša novo šolsko leto.

Starši, ki začenjajo s službo pred 7.30, bodo lahko otroke pustili v jutranjem varstvu, ki se načeloma lahko začne dve uri pred začetkom pouka. Zimske počitnice bodo šolarji iz vzhodne polovice države začeli tretji ponedeljek v februarju, šolarji iz zahodnega dela države, osrednje Slovenije in Zasavja pa teden pozneje.

Subvencioniran prevoz

Do subvencije za šolsko hrano so odslej upravičeni le učenci in dijaki s socialno najšibkejšim statusom. To bo malico v povprečju podražilo za okoli deset evrov na mesec, je izračunal predsednik zveze aktivov svetov staršev Slovenije Tone Meden.

Pocenil se je prevoz. Vlada je letos uvedla subvencioniran prevoz za dijake in študente, ki so od kraja šolanja oddaljeni več kot pet kilometrov.

Z letošnjim šolskim letom bo lahko tečaj plavanja v drugem ali tretjem razredu izpeljeval učitelj predmetnega pouka. Nivojskega pouka pa ne bo več. Nadomestilo ga bo oblikovanje manjših samostojnih učnih skupin pri materinščini, matematiki in tujem jeziku. S postopnim uveljevanjem prvega tujega jezika kot obveznega predmeta v prvi razred bodo začeli prihodnje šolsko leto.

Komentarjev 2
  • Alena 12:01 04.september 2012.

    meva...se podpišem pod tole...in spet gremo na pot starih dedov in babic, ki so v šolo sami nosili malico-kos kruha (ki so ga doma spekli)

  • meva 11:06 04.september 2012.

    Nimam podatka, vendar me zanima koliko stane malica pa parlamentu in koliko malica šolarja .. osnovnošolska ali dijaška. Nerodno, da imajo poslanci, ki niso socialno najšibkejši, subvencionirano prehrano, šolarji, ki so v fazi razvoja, pa ne.