Šport
43 ogledov

Hollande: Vsi so spoštovali pravila

francoise hollande Profimedias
Francoski predsednik Francois Hollande je pozdravil uspešen začetek evropskega nogometnega prvenstva.

Francois Hollande je bil zadovoljen tako zaradi zmage francoske reprezentance, ki je v zadnjih minutah tekme le strla odpor Romunov z golom Dimitrija Peyeta za zmago z 2:1, kot tudi zaradi dejstva, da stavke v javnem prometu niso otežile prihoda navijačev na tekmo.

Otvoritveno tekmo na pariškem Stade de France si je ogledalo okoli 80.000 nogometnih navdušencev, ki so morali ob vstopu na stadion prestati stroge varnostne preglede. Stadion je bil namreč sredi lanskega novembra ena od tarč terorističnih napadov v Parizu in tudi zdaj je ocena nevarnosti pred terorističnim napadom med mesec dni trajajočim prvenstvom visoka. Zato so tudi varnostni ukrepi strogi.

Oblastem še največ težav povzroča stavkovni val, zlasti v železniškem prometu, kjer stavkajo že več kot deset dni. Sindikati so sicer v petek zvečer po več pozivih francoskih politikov, naj ne povzročajo težav udeležencem Eura in s tem sramotijo države, zagotovili, da njihove aktivnosti ne bodo usmerjene v to, da bi motili prihode navijačev na stadione.

Prvi dan je na tem področju minil brez posebnosti oz. gladko, kot je ocenil predsednik Hollande. "Vsi so spoštovali pravila in varnostne ukrepe," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vidno zadovoljen ocenil Hollande z navijaškim šalom francoske trobojnice.

Kot še poroča AFP, so do stadiona pripeljali vsi predvideni vlaki, enako pa je bilo potem tudi ob vračanju navijačev.

Stavkajo tudi piloti

Danes so sicer stavkati začeli tudi piloti državne letalske družbe Air France, ki je zato že odpovedala okoli 30 odstotkov poletov. V Air France sicer zatrjujejo, da bodo dali prednost povezavam z mesti, v katerih se odvijajo tekme prvenstva, vendar pa se oblasti vseeno bojijo, da bi štiridnevna stavka lahko prizadela več tisoč nogometnih navdušencev.

Organizatorji Eura 2016 sicer pričakujejo, da bo deset francoskih mest, v katerih bodo potekale tekme prvenstva, obiskalo okoli sedem milijonov ljudi. Za varnost skrbi okoli 90.000 policistov in zasebnih varnostnikov. Samo v Parizu jih je več kot 13.000.

V petek zvečer je sicer v Marseillu prišlo do novega spopada angleških navijačev s policisti. Slednja je proti razgrajačem uporabila tudi solzivec, še poroča AFP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.