Svet
6 ogledov

Homoseksualce pošiljajo na "zdravljenje"

Papež Frančišek EPA
Vatikan naj bi homoseksualno usmerjene duhovnike pošiljal na "ponovno iskanje prave poti" v samostan Venturini v italijanskih Alpah.

Vatikan pošilja homoseksualno usmerjene duhovnike na "zdravljenje" v samostan Venturini v kraju Trento v italijanskih Alpah zaradi "neprimernih spolnih tendenc", pišejo italijanski mediji.

Pri tem naj bi jih obravnavali enako kot odvisnike in pedofile, enega izmed njih, ki je premestitev v samostan, kjer naj bi "ponovno odkril pravo pot" odklonil, pa naj bi, tako italijanski mediji, iz Cerkve tudi izobčili.

PREBERITE ŠE:

Vodja samostana, pater Gianluigi Pasto je povedal, da samostan ni namenjen homoseksualnim duhovnikom ali pedofilom, ni pa zanikal, da so se v preteklosti tovrstne "obravnave" homoseksualnosti dogajale.

Duhovnik Chomsa | Avtor: Youtube Youtube
Novica je bila objavljena le nekaj dni po tem, ko je Vatikan razrešil 43-letnega poljskega duhovnika Krzystofa Charmaso, potem ko je le ta priznal svojo homoseksualno spolno usmerjenost.

Charmasa je nekaj dni nazaj priznal, da je homoseksualno spolno usmerjen ter da ima partnerja. Kmalu po svojem razkritju je bil odstavljen s položaja v kongregaciji za nauk vere, katere član je bil od leta 2003, a v Vatikanu zanikajo, da bi to imelo kar koli opraviti z njegovo spolno usmerjenostjo.

"Cerkev naj odpre oči"

Ob svojem priznanju je dejal, da je čas, da Cerkev spremeni svoj odnos do homoseksualcev. "Čas je, da Cerkev odpre oči glede homoseksualno usmerjenih katolikov in spozna, da rešitev, ki jim jo ponuja - popolna abstinenca vsakršni ljubezni, ni človeška," je povedal za italijanski dnevnik Corriere della Sera in dodal, da je bil njegov namen opozoriti na paranojo v katoliški cerkvi.

"Vem, da se bom moral odpovedati svoji službi, ki sem ji posvetil vse svoje življenje," je dejal. "Vem, da me bodo v Cerkvi videli kot nekoga, ki ni izpolnil svojih dolžnosti, ki je izgubljen in ki ni odšel niti z žensko, ampak z moškim."

Sinoda o družini v modernem svetu

Papež Frančišek sicer trenutno vodi tri tedensko sinodo na temo družine v modernem svetu. Ob odprtju sinode se je pozval k pogumu in odprtosti ter poudaril je, da Cerkev ni muzej, temveč prostor napredka. "Je prostor, v katerem gredo sveti ljudje naprej."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • novispenjac 13:27 08.oktober 2015.

    celibat je verjetno trpljenje. vendar po mojem celibat ni namenjen samo preprečevanju stroškov za cerkev (otroci, žena, to vse stane), temveč temu, da se ljudje posvečajo razmišljanju o bolj pomembnih temah kot je seks. razmišljanje o seksu nam namreč jemlje ...prikaži več veliko časa (in energije, ha,ha). Kar nekaj velikih ljudi (da vinci, tesla...), naj bi bilo vzdržnih. Ta samostan pa je zanimiv - na odročen kraj zapreš skupino homoseksualcev, le kaj se bo zgodilo...

  • kralj.no.1 14:40 07.oktober 2015.

    celibat so si izmislili, da je nakraden denar ostal cerkvi, ker kao nimajo potomcev in ni dedovanj

  • s.i.k. 14:25 07.oktober 2015.

    .prisilni celibat je največja neumnost. odgovarja le redkejšim. ostali imajo kuharice, ali pa izberejo edino možnost. / kdo, kdaj, in zakaj , si je izmislil Celibat...