Avto
292 ogledov

Honda civic type-R novi najhitrejši avto na Nürburgringu

Honda civic type-R
1/5
Honda
Honda civic type R ima znova v rokah prestižni naslov. Postala je uradno najhitrejši avto s prednjim pogonom na Nürburgringu.

Novi honda civic type R je dokazal, da športni videz še zdaleč ni vse, kar ima za pokazati. Japonci so jo zapodili po znameniti progi, na kateri se plevo loči od semen, ter za 22-kilometrski krog potrebovali fantastičnih 7 minut, 43 sekund in 80 stotink.

Doslej najhitrejši serijski avto s prednjim pogonom je bil maloserijski VW golf GTI clubsport S, ki je za progo potreboval 7 minut in 49 sekund. 

Dvolitrski štirivaljnik v civicu type-R ima kar 235 kW (320 kM) in 400 Nm navora. Zanimivo je, da je rekordni civic sodil v predserijski izdelek, v katerega so namestili varnostno kletko, pribitek mase pa kompenzirali tako, da so iz avta pobrali klimo in infotainemnt. 

Serijski avto naj bi imel tako isto maso kot rekorder. Uporabili so sicer športni tip cestnih pnevmatik, poroča Motor Talk.

Japonci so pri avtu uporabili še en trik, ki bo šel številnim v nos - na avtu so bile zmogljive "semi-slicks" pnevmatike, ki so sicer dovoljene tudi za vožnjo na običajnih cestah.

Leta 2014 se je boj za prestižni naslov najhitrejšega kompakta razvnel na polno. Takrat je denimo rekordni seat leon cupra 280 dosegal čas 7:58. Sledil je napad renault megana RS 275 trophy, prejšnje generacije civica type-R (7:50) in končno golfa. 

Komentarjev 1
  • romy 10:47 26.april 2017.

    Bravo Honda,še vedno pri vrhu,čeprav so nas mnogi odpisali