Avto
34 ogledov

Že letos bo tempomat predvideval prihodnost

Hondin pametni tempomat Honda
Honda bo v prenovljenem športnem terencu CR-V že letos predstavila napredni prilagodljivi tempomat (i-ACC), ki bo na podlagi algoritmov z veliko natančnostjo prepoznal, ali bo vozilo s sosednjega voznega pasu zapeljalo pred vaše vozilo.

Pri Hondi so naredili temeljito analizo obnašanja evropskih voznikov in na podlagi pridobljenih podatkov razvili inteligenten prilagodljiv tempomat, ki za delovanje uporablja posebno kamero in radar za zaznavanje položaja preostalih vozil na cesti.

Potem, ko sistem zazna vozilo v bližini, algoritem izračuna, kolikšna je verjetnost, da bo vozilo s sosednjega pasu zavilo pred vaše in temu prilagodi odzivnost zavore in hitrost. Radarski tempomati (ACC), kot jih poznamo danes, v takih primerih reagirajo sunkovito, nov Hondin tempomat pa bo že vnaprej vedel, kaj se bo zgodilo in bo zato hitrost in zaviranje prilagodil tako, da bo vožnja hkrati udobna in varna.

Predvideva prihodnost

Novi sistem je zmožen izračunati, kaj bo storil voznik na sosednjem pasu do pet sekund, preden bo to resnično naredil. Sistem ne le da sam ukrepa, ampak na to tudi opozori voznika, ki se mu na ekranu pojavi oznaka, da vozilo zavira. Nov tempomat prepoznava stran ceste, po kateri vozite, tudi če se z vozilom vozite v državi, kjer se vozijo po levem voznem pasu.

Dr. Schmuedderich, ki je odgovoren za i-ACC v Hondinem raziskovalnem centru v Evropi GmbH pravi: “i-ACC je velik korak naprej k novi generaciji sistema za pomoč voznikom v vožnji, saj predvideva obnašanje drugih udeležencev v prometu."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.