Šport > Košarka
12 ogledov

Krka, Olimpija, Helios in Hopsi dobili prvo četrtfinalno tekmo

Aleksis Mangikri Wangmene Union Olimpija Hopsi Polzela Liga Telemach za prvaka Simon Maljevac
S prvimi tekmami četrtfinala se začenja končnica slovenskega državnega prvenstva v košarki. Hopsi doma ugnali Zlatorog, Krka Portorož, Olimpija pa je porazila Grosupeljčane.

Košarkarji Hopsov Polzele so v prvi tekmi četrtfinala lige Telemach premagali Zlatorog z 82:71. V ponovitvi tekme zadnjega kroga drugega dela so gledalci na Polzeli še enkrat videli zmago domače ekipe. Pred tednom dni so domači košarkarji z dvema točkama prehiteli Laščane in si zagotovili prednost domačega terena v morebitni tretji tekmi, tokrat pa so, zanimivo, da s povsem enako razliko 11 točk, na svojem igrišču tudi naredili prvi korak k uvrstitvi v nadaljevanje državnega prvenstva.

Četrtfinalni dvoboj sta ekipi s Polzele in iz Laškega večji del odigrali v enakovrednem ritmu, nobena pa si dolgo ni priigrala večjega naskoka. Ob polčasu so domači tako vodili za dve točki (41:39), ključen korak do zmage pa so naredili ob koncu tretje četrtine, ko sta Miha Vašl in Mirko Mulalić v pol minute zadela trojki in prednost je narasla na + 9 (58:49).

Takšno prednost pa so domači znali zadržati. Laščani se na dvakrat še približali, a ne na manj kot pet točk, razpoloženi Mulalić (na koncu 21 točk, pet trojk) in neustavljivi veteran Goran Jagodnik (24 točk, prosti meti 9-9 in deset skokov) pa sta tehtnico nagnila na domačo stran. Pri gostih se je izkazal Goran Jurak, ki pa kljub 18 točkam, šest jih je dosegel ob koncu tekme, ni mogel preprečiti poraza. Točko manj je pri Zlatorogu zbral Milan Milošević.

Prvaki visoko odpravili primorce

Košarkarji novomeške Krke so v prvi četrtfinalni tekmi lige Telemach na domačem igrišču premagali Portorož s 94:51. Državni prvaki iz dolenjske prestolnice so zanesljivo zmagali na prvi četrtfinalni tekmi, polfinalni nastop pa si lahko zagotovijo že v začetku prihodnjega tedna na Obali. V primeru poraza bodo popravni izpit oziroma tretjo tekmo igrali v četrtek, 8. maja, v dvorani Leona Štuklja.

Izbranci domačega trenerja Aleksandra Džikića so izjemno prepričljivo odprli dvoboj, po slabih osmih minutah so si priigrali 14 točk prednosti (20:6) in tudi v nadaljevanju imeli pod nadzorom primorske tekmece. Ti jim niso bili enakovredni v nobeni prvini, razlika v kakovosti pa je bila predvsem vidna v tretji četrtini, ki so jo gostitelji dobili z 31:11. Medtem je prednost v točkah narasla na več kot 30 točk, tako da so Novomeščani zlahka dosegli prvo zmago, hkrati pa so spočili nekatere svoje najbolj obremenjene igralce.

V zmagoviti ekipi sta bila najbolj prepričljiva Zvonko Buljan in Smiljan Pavić. Prvi je dosegel 19 točk in pobral devet žog pod obema obročema, drugi pa je zbral 15 točk in pet skokov. Izkazal se je tudi Sani Bečirović z osmimi podajami, v poraženi ekipi pa je bil najbolj učinkovit Nejc Buda s 15 točkami.

Šele v zadnjem delu igre strli nasprotnika 

Košarkarji Uniona Olimpije so v prvi četrtfinalni tekmi lige Telemach premagali Grosuplje s 86:67. Košarkarji iz Grosupljega so se zavedali, da so velik uspeh dosegli že z uvrstitvijo v zaključne boje državnega prvenstva. Čeprav je bila ljubljanska zasedba, druga iz rednega dela lige Telemach, izrazit favorit, se niso predali in so bili pol tekme dokaj enakovreden tekmec. Šele v zadnjih 15 minutah so jim pošle moči in takrat so zmaji brez težav prišli do visoke zmage.

Gostje so bili v prvi četrtini povsem blizu zeleno-belim in jo tudi dobili za točko (14:13), potem pa so Ljubljančani prvič na tekmi nekoliko pobegnili. Ekipi sta bili nazadnje skupaj pri 29:27, do polčasa so si domači priigrali šest točk prednosti, vseeno pa so se namučili, da so prednost še nekoliko povečali in gostje so v 27. minuti še enkrat zapretili ter znižali na 47:51. A potem so v zadnjih treh minutah tega dela zmaji naredili delni izid 10:2, v začetku zadnjega dela pa še enega z 9:0 v prvih treh minutah in tekma je bila odločena. Razlika je narasla tudi na več kot 20 točk in približno takšna ostala do konca.

Pri zmagovalcih sta bila najboljša Dino Murić s 17 točkami in 15 skoki, Nebojša Joksimović je dodal še 15 točk. Najučinkovitejši v gostujoči ekipi pa je bil Žan Jerman, z 12 točkami tudi edini z dvoštevilčnim izkupičkom.

Liga Telemach, četrtfinale:

Hopsi : Zlatorog 82:71 (20:18, 21:21, 17:10, 22:20) /1:0/
Jagodnik 24, Mulalić 21, Wangmene 18; Jurak 18, Milošević 17, Jovanović 13

Krka : Portorož 94:51 (20:13, 22:18, 31:11, 21:9)
Buljan 19, Pavić 15, Hukić 12; Buda 15, Hodžić 10, Špan 7

Union Olimpija : Grosuplje 86:67 (13:14, 28:21, 20:14, 25:8)
Murić 17, Joksimović 15, Rupnik in Marinelli po 12; Jerman 12, Krubally in Trampuš po 9

Helios : Rogaška 75:55 (15:15, 18:16, 17:18, 25:6)
Rebec 20, Majstorović 16, Marič 14; Brkić in Pelko po 14, Koštomaj 9

Druge tekme so na sporedu v ponedeljek
// - izid v zmagah, igra se na dve zmagi

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.