Zdravje > Otrok
42 ogledov

Hormonske spremembe pri bodočih očetih

oče, mati, otrok, nosečnost Žurnal24 main
Nova raziskava ugotavlja, da se hormonske spremembe dogajajo tudi v telesih bodočih očetov.

V nosečnosti se v telesu bodoče matere dogajajo velike spremembe, med drugim tudi hormonske. Nova študija objavljena v American Journal of Human Biology ugotavlja, se hormonske spremembe dogajajo tudi pri bodočem očku.

Hormonske spremembe

Pri ženski se v nosečnosti poveča endokrina aktivnost prostaglandinov, oksitocina, relaksina, prolaktina, progesterona, estrogena in humanega horionskega gonadotropina, ki ga imenujemo tudi nosečniški hormon. Poveča se tudi koncentracija testosterona, estradiola in kortizola. Pri moških pa se sodeč po študiji med nosečnostjo njihove partnerice zniža koncentracija testosterona in estradiola.

Študijo so delali raziskovalci z Univerze Michigan, analizirali pa so 29 parov pred prihodom njihovega prvega otroka. Pari so skozi celotno obdobje nosečnosti dajali vzorce sline. “Do zdaj smo ocenjevali, da se hormonske spremmebe pri očetu zgodijo ob prihodu otroka na svet,” pravi vodja raziskave Robin Edelstein. Dodaja, da se sodeč po študiji hormonske spremembe pri očetu dogajajo še pred prihodom otroka. Vzroka zakaj je temu tako, še niso ugotovili.   

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.