Slovenija
40 ogledov

Hotela je ostati doma, čeprav ji je veter odnesel streho

Posledice neurja na Gorenjskem Saša Despot
Divjanje narave. Razkrite strehe, podrta drevesa, težave z elektriko, a k sreči le ena težja poškodba.

“V spomin se mi je najbolj vtisnila podoba 83-letne Kobarijke, ki ji je veter povsem odkril streho in ki iz obupa sprva ni hotela zapustiti hiše, a je naposled sprejela ponudbo soobčana za prenočišče v turističnem apartmaju. V takih trenutkih se čuti solidarnost ljudi,” je povedal Marjan Stres, poveljnik kobariške gasilske zveze. Močan veter je začel divjati okoli 14. ure, gasilci pa so bili na terenu do poznega večera.

Pustošenje vetra

V vasi Drežnica pri Kobaridu je neko žensko sunek vetra pahnil po stopnicah pri hiši, da je morala zaradi zloma noge v bolnišnico, ogromno pa je bilo tudi materialne škode. “Poškodovanih je bilo 114 objektov, od tega 48 stanovanjskih. Večinoma je šlo za odkrivanje streh,” je dejal Samo Kosmač, poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko. Samo v Kobaridu je bilo poškodovanih 25 stanovanjskih ter 19 upravnih in gospodarskih objektov. Na cestah je bilo 55 podrtih dreves. V vsej regiji je posredovalo 117 gasilcev in 12 pripadnikov civilne zaščite. V Kobaridu in Tolminu so tudi zaprli šolo, težave z elektriko pa je imelo 3.200 gospodinjstev.

Sunki do 140 km/h

“Severni veter je popoldne oslabel, burja na južnem Primorskem pa vztraja,” je povedal Andrej Velkavrh iz Agencije RS za okolje. Težave z vetrom so imeli tudi na območju Vipave, Ilirske Bistrice in na Kraškem robu, kjer so bili njegovi sunki od 120 do 140 kilometrov na uro (km/h). Veter pa je svojo moč kazal tudi na Gorenjskem. Poškodovanih je tudi veliko objektov, na katere so bodisi padla drevesa bodisi jim je veter odnesel del strehe ali strešnikov. Najbolj je odkrilo streho v Lescah, kjer je veter odkril tisoč kvadratnih metrov z ene izmed industrijskih hal v bližini železniške postaje. Med najbolj prizadetimi je bilo območje Občine Žirovnica, kjer so karavanškega fena vajeni, a tako močnih sunkov vetra ne pomnijo od leta 1985. Kot je za STA povedal žirovniški župan Leopold Pogačar, sta v večini naselij v občini poškodovani dve tretjini objektov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.