Magazin > Lepota & telo
198 ogledov

Slovenke, ki nosijo rabljena oblačila

Tjaša Kokalj
1/6
Pro Plus
Znane Slovenke smo povprašali, kakšen je njihov odnos do oblačil iz druge roke.

Televizijska voditeljica in novinarka Polona Zoja Jambrek ima do oblačil iz druge roke pozitiven odnos. "Obožujem vintage obleke in tudi z oblekami iz druge roke nimam problemov. Pri nas se zdaj to lepo razvija po zaslugi punc, ki pripravljajo vintage vikend. Če le utegnem, ga obiščem. Sicer pa je ena od stvari na potovanju vedno tudi ogled tamkajšnjega vintage marketa."

Nekdanja misica in novinarka Tjaša Kokalj, ki se bo kmalu preizkusila tudi v vlogi voditeljice novega resničnega šova, oblačila, ki so pri njej že povedala svojo zgodbo, z velikim veseljem podari prijateljicam, znankam, pa tudi neznankam. "Kar je zame že izživet kos, je pri neki drugi osebi lahko začetek novega trenda. Tudi sama rada obiskujem trgovine z oblačili, morda raje vintage trgovine, kjer imajo oblačila še posebno vrednost. Konec koncev sem v vintage trgovinici v Londonu hotela kupiti poročno obleko.

Igralka Iva Krajnc meni, da je število trgovin iz druge roke v Ljubljani premajhno, Slovenci pa do tovrstnih oblačil še vedno gojijo predsodke."Po mojem občutku se Slovenci celo izogibajo tovrstnih trgovin, čeprav lahko v njih najdejo zelo lepe, zanimive kose oblačil. Sama večkrat zaidem v kakšno izmed njih, imam tudi nekaj kosov oblačil in jih z veseljem nosim. Kar precej svojih oblačil in čevljev pa sem tudi že podarila. V današnjem času in ob poplavi izdelkov je recikliranje nujno, zato upam, da se bodo Slovenci v prihodnje otresli nepotrebnih predsodkov."

Radijska voditeljica Pia Pustovrh priznava, da je o modnih kosih iz druge roke sprva imela nekoliko drugačno predstavo. "Mislila sem, da se tam najdejo le ponošeni kosi, ki so že zdavnaj odslužili svoje. Po obisku Londona in drugih mest pa sem spremenila svoj pogled na second hand shope, saj se v takih trgovinah najdejo tudi pravi mali zakladi, mnogi neponošeni še z etiketami iz trgovine ali pa ekstravagantni kosi, ki so bili le enkrat uporabljeni, premajhni ... Zato sem tudi v Ljubljani pofirbcala v eni izmed takih trgovin in sem našla kakšen kos, ki je bil dodelan oziroma predelan v pravi art piece in je kar klical po posvojitvi v mojo omaro. Sicer pa tudi sama oblačila, ki neponošena samevajo v omari, podarim, dam naprej in naredim prostor za nova."

Mis Slovenije Nives Orešnik pa prisega na izmenjavo oblačil v družinskem krogu. "V naši družini si s sestro dvojčico vedno izposojava in izmenjujeva oblačila, saj nosiva enako velikost oblačil. Prav tako občasno nosiva tudi mamine stvari, ki nama jih podari, če ji niso več všeč ali pa so ji premajhne. Moja stara oblačila je mami večkrat odnesla Rdečemu križu ali jih podarila kakšni družini, ki jih je potrebovala." Koncept trgovin iz druge roke in organiziranih dogodkov izmenjave oblačil in nakita pa opredeljuje kot všečen. "Tudi trgovine z oblačili iz druge roke sem že obiskala. Včasih jih ni bilo, v zadnjem času pa sem jih nekaj že videla v Ljubljani in Mariboru. Sicer še nisem nič kupila, saj mi noben kos ni bil všeč, je pa moja sestra kupila kakšno majico in je bila zadovoljna." 

Tudi igralka Tjaša Železnik ima z oblačili z druge roke kar nekaj izkušenj. "Prijateljica ima trgovino z oblačili iz druge roke, kamor zelo rada zaidem. Redko kaj kupim, oblačila, ki jih ne nosim več in ki so kvalitetna ter dobro ohranjena, pa rada prodam. Ne moti me, če oblečem oblačilo, ki ga je nekdo že nosil, včasih v njih celo bolj uživam, saj so prav zaradi tega še bolj zanimiva, saj nosijo zgodbo in nevidni pečat prejšnjega lastnika."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.