Magazin > Lepota & telo
56 ogledov

Hrana, ki kožo ščiti pred soncem

lubenica Profimedias
Čeprav morate vedno misliti na to, da nanesete kremo z zaščitnim faktorjem, vam predstavljamo hrano, ki vam dodatno pomaga zaščititi kožo.

Kar pojemo, ima velik vpliv na naše celotno zdravje, hkrati pa lahko določena hrana tudi ščiti našo kožo pred opeklinami. Različne kreme z zaščitnim faktorjem so nujna oprema vsako poletje, a vseeno lahko veliko naredimo tudi z zaščito od znotraj. Spodaj vam predstavljamo hrano, ki pomaka blokirati nevarne UV žarke.

Paradižnik
Paradižnik vsebuje veliko likopena, to je antioksidant, ki sprošča proste radikale za 40 do 50 odstotkov. Likopen bolje absorbira maščobe, zato je priporočljivo, da na paradižnik nanesete malo oljčnega olja. Da bi vam sadež pomagal pri zaščiti, ga morate pojesti eno skodelico na dan.

Granatno jabolko
Semena granatnega jabolka vsebujejo polifenole, ki pomagajo zaščititi kožo pred tako UVA kot tudi pred UVB žarki. Semena lahko zaščitni faktor povečajo za kar 25 odstotkov in s tem zavira hiperpigmentacijo. Semena lahko jeste sama, kot prigrizek, ali pa jih pomešate v sadno solato.

Lubenica
Sočni sadež je še en odličen vir likopena. Na dan je pojejte vsaj tri skodelice. Lahko si naredite sadno solato iz lubenice, mete in sokom limete.

Paprika
Paprika vsebuje antioksidant, ki zmanjšuje učinke UVB in pomaga pri preprečevanju nastanka poškodovane kože. Poleg tega tudi zavira vnetja zaradi prevelike izpostavljenosti soncu. Na dan morate pojesti vsaj eno papriko, da bi njene učinkovine začele delovati.

Divji losos
Divji losos je obogaten z omega 3 maščobami, ki zavirajo vnetja zaradi UVB žarkov. 52 odstotkov vnetij kože povzročajo prav UVB žarki.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.