Avto
298 ogledov

Hrošči "pregnali“ letala

Srečanje VW
1/55
Boštjan Tacol
Lesce. "To je največje srečanje 'hroščarjev' v južnem delu Evrope. Udeležencev je iz leta v leto več, zato je letališče odlična lokacija, saj je prostora zadosti. Naše srečanje slovi po zanimivem programu in družabnosti,“ je za Žurnal24.si dejal Jože Felicijan - Speedy, predsednik VW hrošč kluba Slovenija.

Omenjeni klub je bil organizator jubilejnega 20. mednarodnega srečanja zračnohlajenih VW vozil, ki je od četrtka do nedelje potekalo na letališču v Lescah. Letos je bilo po Felicijanovih besedah okoli 250 udeležencev iz več kot 10 držav, med drugimi so bili na srečanju lastniki "hroščev“ iz Srbije, Črne gore, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Češke, Bosne in Hercegovine ter Poljske. Da za navdušence nad omenjenimi "ljudskimi avtomobili“ – zadnjega so izdelali leta 2003 – ni ovir, potrjuje zgodba grškega lastnika "hrošča“, ki mu je na poti na slovensko srečanje 1.140 kilometrov od makedonske meje odpovedal motor. "To ga ni ustavilo na njegovi poti, pač pa je našel drugega in ga zamenjal, zvečer pa ga že pričakujemo v Lescah," je navdušen v soboto pojasnil Felicijan, ki ga, kot pravi, polovica Evrope pozna predvsem po nadimku Speedy.

Dobrodelnost za otroke
Na srečanju so bili avtomobili od letnika 1954 do letnika 1996, ponosni lastniki VW pa so se podali do starega mestnega jedra Radovljice, kjer so si ogledali tudi lectarski muzej. V nedeljo so se v paradni vožnji – kolona vozil je bila dolga več kilometrov – odpeljali v Kranj, kjer so se sprehodili skozi stare rove pod mestom. Štiridnevno srečanje je, kot je poudaril predsednik, namenjeno predvsem druženju in navezovanju stikov ter izmenjavi izkušenj. Vsak večer je bila zabava z glasbo v živo, potekalo pa je tudi tekmovanje v nogometu v milnici. Srečanje "hroščarjev“ je spremljala tudi humanitarna akcija; zbirali so namreč igrače za otroke v ljubljanskem Mladinskem domu Malči Beličeve, od četrtka pa so jih zbrali toliko, da jih bodo lahko podarili še drugim otrokom. Pri organizaciji tako velikega srečanja sodeluje 50 ljudi, stalo pa je okoli 10 tisoč evrov. V slovenskem klubu je ta čas 180 članov, starodobni hrošči pa v tujini dosegajo ceno tudi več kot 50 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.