Svet
49 ogledov

Hrvaška: Na meji ujeli Poljakinjo z radioaktivno snovjo

Zaboj so delavci zakopali skupaj s tonami železa. Žurnal24 main
Na mejnem prehodu med Hrvaško in Črno Goro so med pregledom avtomobila ruskih registrskih oznak našli radioaktivno snov.

Na mejnem prehodu Karasovići so naprave za zaznavanje radiacije izmerile visoke vrednosti sevanja  v avtomobilu ruskih registrskih oznak, namenjenem v Črno Goro. Voznico in avtomobil so nemudoma izolirani in na kraj poklicali strokovnjake z zavoda za radiologijo in jedrsko varnost. 

Sumljivi predmet, šlo naj bi za steklen kozarec, v katerem je bilo več ampul, naj ne bi predstavljal nevarnosti za okolico. Voznica avtomobila, državljanka Poljske, naj bi preiskovalcem dejala, da je predmet našla na plaži. Ker naj bi ji bil všeč, ga je vzela s seboj. Preiskovalni sodnik je za voznico odredil enomesečni pripor, grozi pa ji triletna zaporna kazen.

Policijska preiskava je stekla. Policija želi ugotoviti, kje se je Poljakinja zadrževala in kam je bila namenjena. Po njenih besedah naj bi obiskala nekaj hrvaških otokov in se nato odpravila proti Črni Gori. Po poročanju portala jutarnji.hr naj to ne bi bil njen prvi obisk Hrvaške. Je pa medtem hrvaška policija sporočila, da voznica ni na seznamu iskanih oseb Interpola, ne na drugih dostopnih seznamih. 

V steklenici se je nahajal radij-226, ki je rakotvoren, v primeru, da se ga zaužije, vdihne ali v kolikor mu je oseba izpostavljena. Dolgo časa so ga uporabljali v medicini kot vir radiacije pri bolnikih s tumorji. V zadnjih letih se ga v medicini nadomešča z drugimi viri. 

 dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:15 15.september 2016.

    Hm... če veš da gre za radioaktivno snov, jo po moje fino zavaruješ, in pod nobenim pogojem je ne nosiš naokrog v steklenem nezavarovanem kozarcu...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:44 15.september 2016.

    "da je predmet našla na plaži. Ker naj bi ji bil všeč, ga je vzela s seboj"Ne vem koliko je temu za verjet... Močno dvomim da bi se kej tazga zgodil. Če pa se je to pomeni hudo nevarnost ...prikaži več za vse še posebej za male radovedne otroke.