Svet
167 ogledov

Hrvaška danes dobi dostop

Danes na mejnem prehodu Obrežje ni več tako mirno, kot je bilo včeraj. (Foto: Na Žurnal24 main
Hrvaška bo začela uporabljati schengenski informacijski sistem.

Začetek uporabe schengenskega informacijskega sistema pomeni, da bosta Slovenija in Hrvaška lahko izvajali izmenično ciljno usmerjeno mejno kontrolo pri državljanih EU na način, da bo Slovenija kontrolirala osebe na vstopu v Slovenijo, Hrvaška pa osebe na vstopu v Hrvaško. 

Hrvaški premier Andrej Plenković se je ob tej priložnosti ob 10. uri udeležil predstavitve sistema na policijski postaji mejnega prehoda Bregana. Kot so sporočili iz hrvaške vlade, pomeni pridružitev sistemu pomemben korak k izpolnitvi kriterijev za vstop v schengensko območje.

Slovenska stran pričakuje krajše čakalne dobe

V Zagrebu menijo, da uvajanje schengenskega informacijskega sistema ne bo imelo večjega vpliva na pretočnost prometa potnikov in vozil na mejnih prehodih. Na slovenski strani pa pričakujejo, da bo tak način izvajanja ugodno vplival na skrajšanje čakalnih dob za prestop državne meje. 

Alenka Drenik s PU Novo mesto je dejala, da bo "po pridobitvi dostopa do schengenskega informacijskega sistema Hrvaške v skladu s smernicami Evropske komisije lahko na izstopu iz Slovenije slovenska policija izvajala ciljno usmerjeno kontrolo državljanov EU in Švice, kar bo po pričakovanjih imelo vpliv na pretočnost prometa na mejnem prehodu. Enako bo lahko hrvaška policija izvajala ciljno usmerjeno mejno kontrolo državljanov EU in Švice na izstopu iz Hrvaške v Slovenijo".

Od ponedeljka stojijo ločeno 

V času počitnic je namreč znova pričakovati gnečo na cestah proti morju in predvsem na mejnih prehodih s Hrvaško. Slovenska policija je sicer obvestila Evropsko komisijo o možnem odstopu od sistematičnega nadzora na mejah do 30. septembra in določila mejne prehode, kjer se ob izpolnjevanju kriterijev lahko izvaja taka mejna kontrola.

Hrvaška je sicer v ponedeljek v okviru dogovora med državama na mejnem prehodu Bregana na Hrvaškem začela ločen nadzor potnikov pri prestopu meje. Doslej so namreč slovenski in hrvaški nadzorniki meje stali drug ob drugem na slovenskem Obrežju. "To bo omogočalo hkratno obravnavo večjega števila vozil kot sedaj, ko je mejna kontrola potekala le v kabinah na mejnem prehodu Obrežje, kjer hrvaški in slovenski policist nista mogla hkrati preverjati vsak svojega vozila oziroma potnikov," je ob tem pojasnila Drenikova. Tudi po mnenju Zagreba bo to prispevalo k večji varnosti in pretočnosti prometa. Dogovor naj bi predvidoma veljal do 1. oktobra.

Komentarjev 4
  • allstarr111 11:46 27.junij 2017.

    ONI so dobili samo DOSTOP do podatkov iz tega omrežja, nima to nobenega vpliva na karkoli razen da bo zadeva bolj pretočna, še vedno MI izvajamo kontrolo ŠENGENSKE MEJE, in to da smo jih oddaljili z naših prehodov je pravilno, ...prikaži več samo se bojim da SO sami ODŠLI ker vedo kaka bo odločitev arbitraže, in kot vemo vsei da če bo v njihovo korist bodo rekli da je ne priznajo a bodo spoštovali odločitev sodišča :)

  • bumbar 10:47 27.junij 2017.

    Nasprotujem! Kdor pozna hrvate ve, da bodo mimo nas narekovali pretočnost in režim po svoji volji. Sicer pa zakaj ne poveste nič o povečani vojni pripravljenosti hrvaške vojske proti Sloveniji?

  • Papaja Popi 10:21 27.junij 2017.

    Izgon iz EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!