Slovenija
41 ogledov

Dvanajstletni Jakob rešil vrstnika

Jakob Lozar Pixsell
Dvanajstletni Jakob Lozar si verjetno ni mislil, da bo ob koncu šolskih počitnic postal skorajda prava zvezda v hrvaških medijih. Črnomaljec je zaslužen, da je njegov vrstnik s Hrvaške nočno moro v morju sploh preživel.

Slobodna Dalmacija, HRT in številni drugi mediji so prejšnji teden obširno predstavljali zgodbo mladega Jakoba Lozarja, za katerega se zdi, da je na Hrvaškem požel več pozornosti kot doma. Dvanajstletni šolar Osnovne šole Loka Črnomelj je bil s starši na počitnicah v Zadru, ko je med počitnikovanjem opazil utapljajočega se dečka.
Njegov vrstnik je v morju hlastal za zrakom, množica na plaži pa se na to ni odzvala. Jakob meni, da so morda – tako kot on prvi trenutek – mislili, da se šali. A Črnomaljec je kaj hitro spoznal, da tu ne gre za nikakršno šalo, in odplaval do dečka, ga dvignil in odvlekel do plaže. Tam so dečku dali umetno dihanje.

 

Časa za razmišljanje ni bilo

"Ponosen sem, da sem lahko to naredil. Takrat v bistvu sploh nisem nič razmišljal, samo skočil sem v vodo. Kasneje pa – ja, sem pomislil, da bi se lahko oba poškodovala ali pa bi me lahko on povlekel s sabo, če ga ne bi prav prijel," nam je povedal Jakob. Fant se mu je, ko je prišel k sebi, zahvalil. Njegov oče mu je ponujal celo denar, ki ga je Jakob zavrnil. Na koncu je vseeno pristal na to, da sprejme sto kun za sladoled, nam je še pojasnil. Hvaležen oče mladega Hrvata se je Jakobu sicer zahvalil z besedami, da bi njegov sin brez njegove pomoči zagotovo umrl. Tudi Jakobovi starši in njegova babica so ponosni; babica nam je, ko smo poizvedovali po Jakobovem kontaktu, priznala, da je srečna, ker se je tako razpletlo, in kar z malce cmoka v grlu dodala: "Mogoče je celo malo preveč drzen."

Ob tem pa naj dodamo še, da se je Jakobu zahvalil tudi župan Zadra Zvonimir Vrančić. Dejal je, da je njegovo dejanje vredno občudovanja in da si po njegovem Jakob zasluži tudi grb mesta Zadar če ga bo nekdo predlagal za to priznanje, župan obljublja, da bo predlog podprl. Jakob si torej lahko obeta tudi priznanje hrvaškega mesta, upamo pa, da njegovo dejanje ne bo ostalo neopaženo niti v občini Črnomelj oziroma v Sloveniji.

Komentarjev 1