Svet
89 ogledov

Hrvaška, ki jo brošure skrivajo

Rovinj Profimedias
Britanski Telegraph je objavil zgodbo bralca, ki je kot turist obiskal Hrvaško in tam "odkril" podrobnosti, kakršnih v turističnih brošurah ni. Opisuje vasi, ki še kažejo posledice vojne in so videti, kot bi obtičale v 90-ih letih.

Na počitnicah je bil v Rovinju, za katerega je zapisal, da "prikriva mračno zgodovino države, o kateri njeni obiskovalci nemalokrat le malo vedo".

Občudujejo lepote mesta, tlakovane ulice, moderno luko in preostale lepote istrskega bisera, a že med vožnjo na Plitvička jezera lahko opazijo "tisto stran Hrvaške, ki je v turističnih brošurah ni"

Boleči spomin na vojno

"Zapuščene vasi, s šrapneli uničene hiše, mesta, ki so videti, kot da bi obtičala v 90-ih letih," je opisal britanski turist. Med občudovanjem Rovinja je po njegovih besedah težko verjeti kakšne muke in opustošenje so doživeli prebivalci te balkanske države. 

"Rovinj prekriva temno zgodivino te države in obiskovalci nič ne vedo o tem," je napisal britanski turist. 

Med vožnjo v Plitvice pokrajine ni več mogel občudovati. Vasi, skozi katere se je peljal, so bile, kot je zapisal, neprivlačne in popolno nasprotje rovinjski barvitosti.

Nek domačin mu je dejal: "Tukaj ni turizma. Mesto si ni opomoglo od vojne. To je Hrvaška, ki je mnogi ne vidijo."

"To ni idilična Hrvaška iz brošur"

"Vprašal sem se, koliko turistov na ležalnikih v Rovinju pozna ta kraj," je zapisal. "Ugotovil sem, da tudi jaz o hrvaški preteklosti ne bi mogel vedeti nič, če se ne bi na poti v to turistično meko (Plitvice) vozil skozi te kraje. To je daleč od idilične slike Hrvaške, ki jo pogosto vidimo."

V prispevku je objavil fotografije preluknjanih hiš in prerešetanega avtomobila. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • korisnik_12763 21:47 03.marec 2017.

    V teh opustošenih in uničenih vaseh so včasih živeli Srbi.

  • Gigiiinjo 21:12 02.marec 2017.

    samo morem pa nekaj priznat.KAJ te kurac naj bojo vasi do njegovega cilja turistično obarvane? vseh 500-600 km ki jih on naredi bi on gledo turistične vasi..

  • Pepe007 08:13 02.marec 2017.

    Težko, ker so prebivalce izgnali.