Svet
13 ogledov

Hrvaška krepi vojsko

Vojaki Saša Despot
16 tisoč hrvaškim poklicnim vojakom se bo pridružilo še 20 tisoč rezervistov. Prva pehotna polka do konca leta.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je potrdilo informacije o uvedbi rezervnih vojaških enot. Kot ugotavljajo, 16 tisoč poklicnih vojakov ne zadostuje za zagotavljanje nacionalne varnosti. V vojaški rezervi nameravajo imeti 20 tisoč nabornikov.

Do konca leta dva pehotna polka

Rezerviste bodo razdelili v dve skupini, pogodbeni in mobilizacijski rezervisti, torej tisti, ki bodo mobilizirani po potrebi, poroča Slobodna Dalmacija. Pogodbe bodo sklepali tudi z medicinskim osebjem, kemijskimi in letalskimi inženirji. V prvi fazi do konca leta naj bi oblikovali dva pehotna polka z dva do tri tisoč naborniki."Nedavne poplave v Slavoniji so še enkrat pokazale, da so rezervisti še kako potrebni. Ne moremo tudi mimo dejstva, da so razmere v naši soseščini precej nemirne in negotove. Ne glede na članstvo v Natu mora  država biti sposobna odgovoriti na morebitno ogrožanje nacionalne varnosti," pravi Mario Tomasovič, upokojeni častnik hrvaške vojske.

Prva vabila v Osijek in Dubrovnik

Hrvaški obrambni minister Ante Kotromanović naj bi tako načrtoval pet ali šest pehotnih polkov, topniško-raketne, protizračne, inženirske in logistične bataljone ter bataljon za zveze, poroča Jutarnji list. Prva vabila naj bi pošiljali na območju Osijeka in Dubrovnika, kjer naj bi zbrali med 600 in 700 rezervistov.

Hrvaška je obvezno služenje vojaškega roka ukinilla leta 2008. Vojaški strokovnjaki načrtom obrambnega ministrstva pritrjujejo, sprašujejo pa se, kako bo država rezerviste plačala. Ministrstvo za obrambo je namreč z rebalansom proračuna spomladi letos izgubilo okoli 31 milijonov evrov, prav tako pa so načrtovali zmajšati število poklicnih vojakov iz 16 tisoč na 15 tisoč.

 

 

 

Komentarjev 2
  • mb 07:56 23.julij 2014.

    koliko pa imamo mi vojske in rezervistov ?

  • dikofriko 21:43 22.julij 2014.

    Toti so šele napahani...