Slovenija
34 ogledov

Ograjo bodo postavljali tudi v občini Črnomelj

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško EPA
Po včerajšnji zaostritvi napetosti na hrvaški meji pri Rigoncah, je danes na območju mirno, vojska pa nadaljuje postavljanje ograje. Postavljati jo bodo začeli tudi v občini Črnomelj.

Potem ko je Hrvaška včeraj protestirala, da je Slovenija pri Rigoncah postavila mejo na hrvaškem ozemlju in so popoldne območje preletavali hrvaški helikopterji, na meji pa je bilo na obeh straneh polno policistov, je stanje na območju danes mirno.

Na slovensko stran v Rigoncah so opoldne sicer prišli policisti specialci. Po nekaterih informacijah naj bi namreč hrvaški policisti začeli odstranjati ograjo, vendar se to ni zgodilo. Opoldne se je sicer iztekel ultimat, ki ga je dala hrvaška stran slovenski, da odstrani sporni del ograje. Hrvaški Jutarnji list je poročal, da je na hrvaški strani en policist, ki dogajanje na meji fotografira.

Vojaki nadaljujejo s postavljanjem ograje

Na območje Velikega Obreža na slovenskem oz. desnem bregu Sotle, kjer so do mosta na mejnem prehodu Rigonce v sredo postavili približno dva kilometra žičnate ograje, so davi nekaj po 7. uri prišli slovenski vojaki in nadaljevali postavljanje v smeri proti toku Sotle oz. bližnjemu mejnemu prehodu za obmejni promet Rakovec, kjer je poleg  mosta v Rigoncah drugi možen prehod preko Sotle.

PREBERITE ŠE: 

Odstranite ograjo do jutra, sicer jo bomo mi

Hkrati s postavljanjem ograje proti severu pa slovenski vojaki na terenu dopolnjujejo tudi v sredo postavljeni del ograje od Velikega Obreža proti mejnemu prehodu Rigonce.

Ograja tudi v občini Črnomelj

Ograjo bodo v prihodnjih dneh začeli postavljati tudi v občini Črnomelj. Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je v dopisu članom črnomaljskega občinskega sveta sporočila, da jo je uprava za zaščito in reševanje ter ministrstva za notranje obvestila, da bo postavitev "začasnih tehničnih ovir" v prihodnjih dneh potekala tudi v Občini Črnomelj.

Sporna območja ob Sotli

Hrvaška trdi, da je ograja na sedmih točkah postavljena na njeno ozemlje. Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so danes predali ostro protestno noto odpravniku poslov na slovenskem veleposlaništvu v Zagrebu Marku Rakovcu. Naša vlada trdi, da je ograja v celoti na slovenskem ozemlju.

Problematična so področja ob Sotli, kjer meja s hrvaško ni določena, reka pa je zaradi spreminjanja struge ustvarila rokave, zaradi katerih se deli hrvaškega ozemlja nahajajo na desni strani Sotle in obratno. 

"Ovire postavljajmo na naši strani meje, pretirane reakcije s Hrvaške strani niso potrebne," pa je povedal premier Miro Cerar. DRžavni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je danes zatrdil, da so se zavestno izognili spornim točkam zato, da ohranijo dobre odnose med državama in da se ne povzroča dodatnih skrbi. Slovenska stran po njegovih besedah meni, da je vse storila korektno.

Ograja zasleduje konfiguracijo terena

Poudaril je, da meja ni določena, saj jo bo določilo arbitražno sodišče. Ograja pa zasleduje konfiguracijo terena in ne gre po domnevni ali bodoči mejni črti, je pojasnil. A je tudi dodal, da gre za slovensko ozemlje, "lahko pa, da bo arbitraža o kakšnem zemljišču odločila drugače".

Prepričan je, da slovenska stran v ničemer ne posega v hrvaško ozemlje. Zato Slovenija v nobenem primeru ne namerava umikati ograje, saj da za to ni nobenega argumenta.

Postavljanje ograje na meji s Hrvaško | Avtor: EPA EPA
Gibina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Gibina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


 

 

     


   

 
           

"Prepričana sem, da se bo Hrvaška vzdržala ravnanj, ki bi lahko pomenila zaostrovanje odnosov," je odgovorila na vprašanje, kako se bo Slovenija odzvala, če bo Hrvaška, kot je napovedala, začela odstranjevati žico v bližini Rigonc, ki po mnenju Zagreba leži na hrvaškem ozemlju.

Milanović: Dejansko nič resnega

"Slovenija je o postavitvi ograje dobro premislila, postavlja jo izključno na svoji strani meje in s tem nikakor ne želi prejudicirati vprašanja meje, ki se rešuje na arbitražnem sodišču," je v Valeti, kjer poteka neformalno srečanje voditeljev EU po pogovoru s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem poudaril premier Miro Cerar. "Zagotovil sem mu, da smo dobro premislili in da jo postavljamo izključno na naši strani meje."

Milanović pa je dejal, da Slovenija ograjo na meji s Hrvaško postavlja iz notranjepolitičnih razlogov. Predsednik hrvaške vlade sicer meni, da nekaj kilometrov ograje ob mejnih prehodih ne pomeni nič. Povedal je še, da sta se s Cerarjem slišala v torek in sredo ter razpravljala o vsem, kar se da storiti.

Storiti pa se po Milanovićevih besedah da to, da se obe strani izogneta ustvarjanju napetosti zaradi nepomembnih malenkosti. To se pogosto dogaja zaradi nesporazumov in šumov v komunikaciji, čeprav ni dejansko nič resnega.

Komentarjev 19
  • micika 20:17 15.november 2015.

    pepe on kotalka momentalno!za drugam itak ni nič znjim

  • micika 20:16 15.november 2015.

    aja,pahor kotalka.....pa naj odkotalka mau na vinice,metlike,brežice,naj mau pomaga delat to žico raztegovat,pa z katrco naj se pripelja seveda....butl stari!

  • micika 20:14 15.november 2015.

    komaj čakam da to žico dajo na moj travnik!!moram bit zdraven +ne rabm iti v službo,bo država firmi plačala moj dopust,ma,kj češ boljega??bo akrapi enkrat bil brez mene,k neče dopusta dat,ki ga imam še 14dni.....