Svet
42 ogledov

Hrvaška miga prestregla britansko potniško letalo

Mig21 EPA
Dežurni par letal mig 21 hrvaškega vojaškega letalstva je ob meji s Slovenijo okoli 17. ure prestregel britansko civilno potniško letalo. Vojaško posredovanje je zahtevalo pristojno poveljstvo zveze Nato, ker se civilno letalo ni oglašalo letalski kontroli v Sloveniji.

Hrvaška miga sta ugotovila, da gre za letalo airbus A321 britanske družbe Monarch Airlines, ki je letelo iz Frankfurta proti jugovzhodu Evrope.

"Glede na to, da je britanski airbus letel po načrtovani smeri, sta ga hrvaški vojaški letali spremljali do meje z BiH. Na zahtevo poveljstva zveze Nato sta se potem vrnila v letalsko bazo Pleso," so zapisali v sporočilu za javnost hrvaškega obrambnega ministrstva.

Kot so dodali, je prestrezanje opravljeno v skladu s pravili in postopki, ki jih v takšnih primerih predvideva zveza Nato.

Celotni zračni prostor držav članic Nata je enoten in vse letalske sile, ki izvajajo naloge zračnega patruljiranja (air policing), delujejo koordinirano in usklajeno pod poveljstvom Natovega središča za letalske operacije (CAOC), ki je pristojno za sprožitev postopka prestrezanj.

Komentarjev 9
  • Avatar Syn
    Syn 17:45 02.julij 2015.

    O kakšnih lovcih ti govoriš?

  • kapibara 15:41 02.julij 2015.

    zakaj pa bi jih... ??

  • h3o 14:00 02.julij 2015.

    pardon zrak zrak